Mii de bugetari nu și-au primit salariile și nu vor fi singurii. PNL arată cu degetul spre premier

-


Criza guvernamentală a lăsat circa 10.000 de bugetari fără leafa luată la zi. Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a acuzat-o pe Viorica Dăncilă pentru întârzierile la plata salariilor, susținând că aceasta poartă întreaga responsabilitate pentru situație.

 

„Faptul că mii de oameni nu și-au primit încă salariile ne demonstrează că Guvernul nu este funcțional, din vina exclusivă a Vioricăi Dăncilă. Atunci când miniștrii și-au depus demisia la cabinetul prim-ministrului, Viorica Dăncilă era obligată să se asigure că ministerele vor funcționa, indiferent de ce evenimente politice ar putea să apară. Nu cred că există în istoria ultimilor 30 de ani vreun prim-ministru care să nu fi solicitat, odată cu depunerea demisiei de către un ministru, și documentul privind delegarea atribuțiilor acestuia, astfel încât activitatea ministerului să nu fie blocată”, a declarat Raluca Turcan.

În opinia sa, criza a fost provocată prin refuzul Vioricăi Dăncilă de a se prezenta în fața Parlamentului și a obține votul asupra noii structuri politice a Guvernului.

„Situația trebuia rezolvată imediat după ieșirea ALDE de la guvernare. Viorica Dăncilă trage de timp, generând prejudicii în lanț, prin guvernul nefuncțional pe care-l conduce. Îi solicit Vioricăi Dăncilă să nu mai recurgă la eschive și jonglerii, care nu fac decât să adâncească această criză guvernamentală. Să se prezinte, așa cum spune Constituția, în fața Parlamentului și să constate singură că Guvernul ar trebui să plece, pentru că nu mai are nici majoritate și nici legitimitate”, a conchis prim-vicepreședintele PNL.

Circa 10.000 de angajaţi din ministerele care au aparţinut ALDE nu şi-au primit salariile, deoarece miniştrii demisionari nu au lăsat, prin ordin, înlocuitori care să semneze statele de plată, a declarat, marţi, Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”, potrivit Agerpres.

„Am intervenit la Secretariatul General al Guvernului să se găsească o soluţie, pentru că doamna ministru (fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu – n. r.) când a plecat, şi cu domnul Anton (fostul ministru al Energiei, Anton Anton – n. r.) nu au lăsat înlocuitori sub ordin de ministru, cât erau în funcţie, iar acum nu are cine să semneze pentru salarii. Practic, orice ministru care pleacă de obicei lasă înlocuitori prin ordin de ministru. Deci, intenţionat aceşti oameni nu au lăsat înlocuitori, ca să blocheze Guvernul. În ziua în care a fost ultima şedinţă de Guvern puteau să lase prin ordin de ministru împuterniciri. În clipa aceasta există un blocaj pentru că ei n-au făcut acest lucru. De obicei aşa se întâmplă: în momentul în care un ministru îşi dă demisia îşi lasă un înlocuitor”, a explicat Marica.

„Am vorbit la Secretariatul General al Guvernului. Guvernul deja ştie despre situaţie, ştiu toţi de situaţie. Se caută o soluţie. Probabil că va fi săptămâna viitoare în Parlament. În jur de vreo 10.000 de oameni sunt în situaţia aceasta”, a conchis liderul sindical.

Probleme ar putea apărea şi la Interne odată cu încheierea interimatului lui Mihai Fifor. Întrebat de jurnalişti dacă se va ajunge la aceleași probleme ca urmare a expirării interimatului la Interne a lui Mihai Fifor, ministrul Muncii a răspuns sec: „cu siguranță trebuie găsită o soluție”.

Citește și:

Salariile poliţiştilor ar putea întârzia


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.