Ministerul Educaţiei cere retipărirea manualului unic de Geografie pentru clasa a VI-a. „Culpa este comună a autorilor”

-


UPDATE 14.42: Manualul unic de Geografie pentru clasa a şasea va fi tipărit din nou, după ce a fost editat în peste o sută de mii de exemplare cu greşeli. Costurile republicării vor fi suportate din fondurile Editurii Didactice şi Pedagogice.

 

Oficialii Ministerului Educaţiei au precizat, luni, că  decizia de retipărire a manualelor de Geografie pentru clasa a VI-a a venit după o „analiză amănunţită”, în urma căreia s-a constatat că multiplele erori „nu pot fi corectate printr-o simplă erată”.

„Noile manuale vor fi trimise în şcoli în cel mai scurt timp posibil. Varianta digitală corectată a manualului de Geografie de clasa a VI-a va fi postată pe platforma manuale.edu.ro în cursul acestei săptămâni, astfel încât să poată fi folosită de elevi şi profesori din prima zi de şcoală. Ministerul Educaţiei Naţionale a întreprins până acum toate demersurile şi a folosit toate pârghiile legale necesare pentru a asigura manuale noi pentru începutul anului şcolar 2018 – 2019”, potrivit textului comunicatului de presă, emis de către MEN.

Greşelile apar încă din primele pagini ale manualului  unic de Geografie pentru clasa a VI-a. Pe harta care indică traseul Dunării se vede cum Turnu Măgurele este poziționat, pe harta României, acolo unde până acum toți știam că este orașul Drobeta-Turnu Severin.

Şi dacă sunt greşeli pe harta României, atunci nu ne mirăm că astfel de erori apar şi pe harta lumii. Insula Ascension este scrisă „Asuncion”. Şi acesta este un nume corect, dar este capitala Paraguayului.

Dacă mergem în America de Sud, vedem că greşelile apar încă din nordul continentului. Guyana Franceză este scrisă cu „i” şi nu cu „y” aşa cum este corect, iar în sudul continentului, acolo unde apare Insula Falkland, cei care au editat manualul au uitat o literă, aşa că pe hartă apare Insula Falkand.

Marea Moartă este plasată pe greşit pe hartă, în locul Mării Roșii. De asemennea, nu apare Sudanul de Sud, deși este o țară independentă încă din 2011.

Nici harta Australiei nu a scăpat de erori. Insula Tasmania este numită greşit „Vanuatu”, deși pe hartă apare și Vanuatu corect scris și la locul real.

Şi un oraş rusesc a fost scris greşit. Este vorba de Krasnoyarsk, care pe hartă apare Krasniarsk.

„Din punct de vedere estetic sunt foarte frumoase, din punct de vedere al conținutului, puțin cam încărcate. Așa ştiu să scrie manualele specialiştii noştri din sistem” – este concluzia la care ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a ajuns astazi, cu zâmbetul pe buze.

Ceea ce înseamnă ca peste 500 de mii de elevi din clasele 1-6 urmeaza sa înveţe de pe manuale cu prea multe informaţii.

„Ei şi-au propus un proiect foarte ambiţios, să se ocupe de toate manualele din România. Strict organizatoric, nu erau dotaţi să facă faţă unei asemenea munci”, spune Cristian Greșanu, reprezentantul Uniunii Editorilor din România.

„Am putea să acceptăm că e nevoie de oameni dedicaţi care să fie autori de manuale. Această soluție, cu ministerul care le face, trebuie dezvoltată. Ori ne întoarcem la edituri, care prin competiţie asigură calitate, pentru că editurile îşi pot asuma costuri de dezvoltări de echipe dedicate pentru manuale când sunt într-o competiţie, dacă ministerul rămâne singurul autor de manuale, probabil că se va ajunge la o soluţie prin care experţi permanenţi dedicaţi trebuie angajaţi prin concurs de către Editura didactică şi pedagogică”, spune Daniela Vişoianu, expert în educaţie.

Pentru cele 2,6 milioane de manuale pentru următorul an şcolar, ministerul Educației va plăti aproximativ 24 de milioane de lei.

Ştirea Iniţială:

Oficialii Ministerului Educaţiei au cerut luni Editurii Didactice şi Pedogogice să retipărească manualul unic de Geografie pentru clasa a VI-a în contextul în care sunt greşeli de editare care trebuie remediate urgent pană la startul noului an şcolar de peste două săptămâni.

Costurile pentru retipărire şi recorectare vor fi suportate de către Editura Didactică şi Pedagogică, deşi au fost tipărite circa 100.000 de manuale unice de Geografie pentru clasa a VI-a pline de greşeli.

„Greşelile nu au fost făcute de noi. Culpa este comună a autorilor. Aş dori să subliniez că aceşti autori vor fi sancţionaţi în instanţă de către Editura Didactică şi Pedagogică”, susţin oficialii Editurii Didactice şi Pedagogice.

Citeşte şi:

Generalul(r) Ion Costaş, victimă a regimului controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc sau al intereselor Federaţiei Ruse din R.Moldova?

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.