UPDATE. Ministrul Sănătăţii, despre cazul de la Spitalul de Urgenţă Floreasca: „Niciun medic din blocul operator nu era în serviciul de gardă”

-


Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a declarat, marţi, că pacienta de la Spitalul Floreasca a fost operată de echipa medicului Beuran, iar echipa de gardă nu a intervenit pentru a rezolva problema hemoragiei la a doua intervenţie chirurgicală. Corpul de control al ministrului se află şi astăzi la Spitalul Floreasca.

 

„Pacienta nu era alergică la iod. M-a şocat întregul eveniment şi s-a pierdut un pacient datorită acestei erori care pleacă de la abc-ul chirurgical. Este obligatoriu check list-ul la toate intervenţiile chirurgicale care trebuie efectuat de echipa de anestezişti. Se continuă ancheta internă şi-n spital erau cantităţi suficiente de biocide”, a declarat Victor Costache.

Potrivit acestuia, s-a ignorat o procedură adoptată la scară largă la nivel național și din 2016 la Floreasca, de dezinfecție a tegumentelor în care se folosește în primă instanță betadină, iar dacă pacientul e alergic la iod cu gluconat de clorhexidină.

„S-a diagnosticat greșit alergia la iod a pacientei. În ambele intervenții chirurgicale a fost folosită substanță pe bază de etanol cu concentrație de 96%, foarte puternic inflamabilă. În acest context se folosește bisturiul electric și astfel ajungem la evenimentul deosebit de grav. Niciun medic din blocul operator nu era în serviciul de gardă. S-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat cu medic rezident și apoi medic principal venit de acasă în loc să intervină medici specialiști care erau de gardă. Acest accident apare într-o anexă a raportului operator”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Acesta a mai spus că medicii rezidenţi intervin numai sub stricta supraveghere a responsabililor.

La rândul său, directorul Inspecției Sanitare de Stat, Maria Comana, a explicat de ce valoarea amenzilor date în acest caz este de doar 2.000 de lei pentru medicii care au făcut parte din echipă și de 20.000 de lei pentru spital: aceste sume sunt maximul permis de lege. Medicii care au făcut parte din echipa operatorie au primit amenzi de câte 2.000 de lei, iar spitalul a fost amendat cu 20.000 de lei.

De asemenea, șeful echipei operatorii, medicul Mircea Beuran, a fost demis din funcția de șef de secție în urma controlului efectuat de Ministerul Sănătății.

 

Ştire în curs de actualizare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.