Ministrul german al Apărării se opune ideii reintroducerii serviciului militar obligatoriu

-


Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că îşi menţine opoziţia faţă de reintroducerea unui serviciu naţional civil sau militar în Germania, în pofida sprijinului politic şi popular în creştere în favoarea acestei idei.

”Astăzi este vorba tot mai mult despre atacuri cibernetice, războaie hibride, ameninţări asimetrice din partea teroriştilor sau despre stabilizarea unor state în pericol, precum Mali sau Irak, pentru ca acesta să nu coboare în haos, violenţe şi deplasări de populaţie”, a declarat Ursula von der Leyen, pentru ediţia de duminică a tabloidului Bild.

Potrivit acesteia, ”pentru aceste misiuni Germania are  nevoie de experţi înalt instruiţi şi motivaţi, de profesionişti adevăraţi”.

În schimb, o facţiune a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, condusă de secretarul general al partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, face presiuni pentru reintroducerea unei forme de serviciu naţional pentru tinerii adulţi, la şapte ani după ce recrutarea obligatorie a fost desfiinţată.

Von der Leyen, care este membră a CDU, a menţionat că, deşi se opune reintroducerii serviciului militar, dezbaterea este totuşi importantă pentru că scoate în evidenţă valoarea înaltă a serviciului militar pentru Germania.

”În loc să revenim la serviciul obligatoriu, aş vrea să vedem mai multe investiţii şi recunoaştere din partea societăţii pentru bărbaţii şi femeile în uniformă, care îşi pun viaţa în pericol pentru libertatea noastră”, a adăugat Von der Leyen.

Potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută, la comanda televiziunii publice ZDF, 68% dintre cei intervievaţi susţin reintroducerea unui serviciu naţional, desfiinţat în Germania în 2011, după ce guvernul a decis ca armata (Bundeswehr) să devină una de profesionişti.

Ideea are parte însă şi de critici, experţi şi unii membri ai partidelor de stânga afirmând că o astfel de măsură ar putea să nu fie compatibilă cu constituţia Germaniei şi cu legislaţia Uniunii Europene.

La rândul său, Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliata bavareză a CDU, a scos în evidenţă costurile reintroducerii oricărei forme de serviciu naţional, costuri care ar trebui acoperite dintr-un buget pentru apărare necesar modernizării armatei germane.

Citește și:

Andreea Mitu a pierdut finala turneului „Ilie Năstase” de la Arad

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.