Ministrul Justiţiei i-a răspuns şefului statului

-


În replică la afirmaţiile preşedintelui cu privire la statutul procurorilor, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut, miercuri, într-o postare pe Facebook, că aceştia îşi desfăşoară activitatea sub controlul ministerului Public în baza articolului 123 din Constituţie. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat la bilanţul Parchetului General că procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei şi nu în subordinea acestuia.

„Pentru corecta informare a opiniei publice: Art.132 din Constitutie prevede că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei. Nimeni nu a afirmat ca procurorii isi desfasoara activitatea sub controlul ministrului justitiei!”, a scris ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.

„A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. În aceste discuții se invocă frecvent articolul din Constituție care stabilește că activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea ministrului justiției. Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituție este «sub autoritatea ministrului justiției», și în niciun caz «în subordinea ministrului justiției». Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independența procurorilor și de a legitima supunerea lor față de voința politicului, fapt inacceptabil”, a declarat Klaus Iohannis.

Mai puteți citi și: Iohannis, la bilanțul Parchetului General: Românii nu își doresc ca infractorii să facă legea

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.