Ministrul Justiţiei îi dă o mică lovitură lui Dragnea

-


Premierul Sorin Grindeanu a cerut Curţii Constituţionale să respingă ca inadmisibilă excepţia privind pragul în cazul abuzului în serviciu ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD, Liviu Dragnea. Ministrul Justiției Tudorel Toader a dezvăluit joi că, de fapt, punctul de vedere asumat de Guvern a fost întocmit de către Ministerul Justiţiei. Întrebat dacă l-a supărat pe Liviu Dragnea prin această poziţionare, Tudorel Toader a răspuns negativ. CCR va analiza cererea în 6 iunie.

„Avem o direcție care se ocupă cu așa ceva. Sunt două ipoteze total diferite. O ipoteză care a fost rezolvată de Curtea Constituţională prin decizia 405. Există o jurisprudenţă şi după lege, după articolul 29 din Legea 47, că atunci când o problemă de Drept e rezolvată de CCR prin admiterea excepţiei, ori de câte ori vine altcineva şi critică acelaşi text de lege din aceeaşi perspectivă, excepţia devine inadmisibilă. Prin urmare, prin decizia 405, CCR a admis excepția de neconstituționalitate cu privire la sintagma „îndeplinește în mod defectuos”. Ori de câte ori cineva se raportează la 405, critica este inadmisibilă. Dacă un autor de excepție critică aceeași lege, același articol din altă perspectivă, cum este cazul la care faceți referire, atunci nu mai este competența nici a Ministerului Justiției, nici a Guvernului, este competența CCR. Prin urmare, dacă ne raportăm la 405, este inadmisibilă, dacă ne raportăm la lipsa pragului, nu este problema Guvernului sau a ministerului, este problema exclusivă a CCR”, a declarat Tudorel Toader.

Cerere depusă în 2 martie

În 2 martie, Bombonica Prodana a depus o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale privind definiţia abuzului în serviciu pe două aspecte. Unul dintre aspecte a vizat neclaritatea sintagmei „îndeplineşte în mod defectuos” dacă nu există stabilit un prag minim valoric pentru ca o infracţiune să fie considerată ca abuz în serviciu.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată s-a opus acestei cereri, motivând că judecătorii Curţii Constituţionale s-au mai pronunţat în trecut pe speţe similar care aveau acelaşi obiect.

Avocaţii Bombonicăi Prodana au arătat, în cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, că pentru a pune sub acuzare o persoană pentru abuz în serviciu, trebuie să existe un prag minim al pagubei. Prejudiciul în dosarul în care este judecat şi Liviu Dragnea a fost estimat de procurori la 108.000 de lei.

Cea de-a doua excepţie de neconstiuţionalitate ridicată de fosta soţie a liderului PSD vizează tot prevederile infracţiunii de abuz în serviciu şi face trimitere la decizia dată în trecut de CCR.

Concret, răspund penal doar funcţionarii publici care au încălcat legile sau ordonanţele, nu şi  hotărârile de guvern sau alte reglementări secundare, cum ar fi încălcarea fişei postului, ordin ministerial, ordin de prefect şi altele.

Trimisă în judecată aături de Dragnea

Bombonica Prodana a fost trimisă în judecată de DNA cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, la data comiterii faptei aceasta fiind coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman.

În același dosar, a fost trimis în judecată și Liviu Dragnea, care este acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

Citeşte şi: Ponta iese din nou la atac


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *