Mircea Cărtărescu, în cărţi pentru Premiul Nobel pentru Literatură pe 2019

-


Scriitorul Mircea Cărtărescu ar putea ajunge astăzi în partea superioară a listei candidaților puși în discuție pentru Premiul Nobel pentru Literatură, scrie Alex Shephard, jurnalistul platformei New Republic, în analiza pe care acesta a dedicat-o  distincțiilor anunțate astăzi de Academia Suedeză, potrivit Mediafax.

 

Cărtărescu este numit de jurnalistul american ”Cartaresceau”, dar nu este îndoială la cine se referă în articolul publicat miercuri. Acesta arată că scriitorul român ”își face intrarea așteptată în partea superioară a listelor de speculații pentru Premiul Nobel, dar rămâne un candidat-surpriză”.

Mircea Cărtărescu, al cărui nume este citat corect de casele de pariuri citate în articol, Nicer Odds și Ladbrokes, este creditat cu șanse de 15/1, asemănătoare cu cele pe care le au autori precum poetul sirian Adonis (15/1), sud-coreeanul Ko Un (10/1 de la Ladbrokes și 34/1, de la Nicer Odds), norvegianul Jon Fosse (15/1), albanezul Ismail Kadare (15/1) și la același nivel cu japoneza Yoko Tawada, chinezul Yan Lianke și argentinianul Cesar Aira.

De asemenea, aceştia sunt menționați la categoria ”Hei, este posibil”. Potrivit cotelor caselor de pariuri, cele mai mari șanse le-ar avea Maryse Conde, din Guadelupe, Ludmila Ulitskaia, din Rusia, Olga Tokarczuk, din Polonia, Ngũgĩ wa Thiong’o, din Kenia dar și chinezoaica Can Xue.

Printre favoriți se mai numără și două autoare canadiene, Margaret Atwood și Anne Carson, dezavantajate, potrivit criticului de la New Republic, doar de faptul că autorii de limbă engleză au câștigat trei din ultimele cinci premii Nobel pentru Literatură, citându-i pe Bob Dylan, Kazuo Ishiguro și Alice Munro.

De asemenea, o listă separată este dedicată de americani autorilor care ar merita premiul dar nu au șanse să câștige, fie din cauza contextului, fie pentru că nu se potrivesc preferințelor arătate de academia suedeză în ultimii ani.

Printre aceștia se numără japonezul Haruki Murakami, spaniolul Javiar Marias, austiacul Peter Handke, cehul Milan Kundera, dar și doi autori maghiari, László Krasznahorkai și Peter Nadas, care, deși au fiecare cote mai bune decât romancierul român (11/1), sunt dezavantajați de faptul că vor înjumătăți între ei voturile cititorilor de literatură maghiară, subliniază Shephard.

Favoriți trecuți cu vederea până și de pariori sunt mai mulți autori americani, dezavantajați de faptul că Bob Dylan a fost câștigat premiul cu prea puțin timp în urmă. Autorii americani dezavantajați astfel ar fi Marilynne Robinson, Don DeLillo, Joyce Carol Oates, Lydia Davis, Joan Didion, Charles Portis, Cormac McCarthy, Thomas Pynchon și recentul invitat la FILIT, în Iași, Richard Ford.

Două premii Nobel pentru Literatură se vor anunța joi la Stockholm, pentru anul 2019 și pentru anul 2018, cel din urmă amânat după ce acuzațiile de abuz sexual la adresa soțului uneia dintre membrele Academiei Suedeze.

Citeşte şi:

Doi cercetători britanici și unul american, câștigătorii Premiului Nobel pentru Medicină pe 2019

Premiul Nobel pentru Fizică pe 2019, împărţit de un canadian şi doi elveţieni pentru descoperirile acestora din domeniul cosmologiei

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.