Miza vizitei lui Iohannis la Casa Albă

-


Președintele Klaus Iohannis va efectua săptămâna viitoare (19-20 august) o vizită diplomatică la cel mai înalt nivel la invitaţia omologului său american, Donald Trump la Casa Albă unde vor fi punctate o serie de subiecte sensibile pe agenda comună. Astfel, parteneriatul strategic, NATO, ameninţarea Rusiei, energia şi gazele naturale precum şi suplimentarea numărului de soldaţi americani în România vor fi punctele centrale ale discuţiilor dintre cei doi lideri politici.

Guvernarea PSD-ALDE a distrus credibilitatea externă a României, prin războiul surd purtat împotriva corporaţiilor, a investitorilor strategici străini şi a statului de drept.

Cu prilejul întrevederii, Klaus Iohannis și Donald Trump vor discuta despre întărirea și dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic puternic și dinamica dintre România și Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale, inclusiv în plan securitar și economic. În acest context, Iohannis va sublinia necesitatea întăririi parteneraitului stragic dintre SUA şi România întrucât Bucureştiul a demonstrat faptul că este un aliat responsabil şi de încredere al SUA în teatrele de operaţii (Afganistan) precum şi-n flancul Estic al NATO unde Rusia este principalul adversar.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, a declarat Klaus Iohannis, marţi, la finalul unei întâlniri informale cu jurnaliştii acreditaţi la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, securitatea energetică şi energia vor fi de asemenea două teme principale de dialog comun.

„Există o disponibilitate la nivelul Guvernului român de a repara anumite chestiuni care nu au fost bine gândite. Ar fi de dorit, pentru că mulţi investitori de bună credinţă sunt îngrijoraţi”, a adăugat şeful statului.

SUA se teme că Europa va ajunge sub influenţa Kremlinului din punct de vedere energetic

Şeful statului a mai spus jurnaliştilor că oficialii americani se tem că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic.  De asemenea, Iohannis a menţionat că România îşi doreşte ca gigantul american Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră.

„Ceea ce ni s-a transmis este că vine dintr-o politică globală, nu din ceea ce se întâmplă aici”, a adăugat preşedintele României, cu privire la anunţul potrivit căruia compania americană Exxon Mobil ar urma să se retragă din proiectul românesc.

Pe de altă parte, americanii de la Exxon dețin 50% din proiectul Neptun Deep și intenționează să se retragă din proiect pentru că a descoperit zăcăminte mult mai mari și valoroase decât cele din Marea Neagră, cum ar fi cele din Cipru.

În chestiunea vizelor pentru români, Iohannis a menţionat faptul că va cauta soluţii împreună cu specialiştii americani.

„O să readuc în discuţie şi tehnicienii să caute soluţii. Ca preşedinte al României, doresc să pun problema pe masă”, a arătat Iohannis referitor la programul Visa Waiver.

Şeful statului a indicat că doreşte să discute cu preşedintele american şi despre efectivele de militari americani din România, precizând că ţara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulţi militari din SUA.  De asemenea, preşedintele României a mai spus că la întâlnirea cu omologul american va reitera invitaţia adresată acestuia de a vizita România.

Un alt aspect deosebit de important care va fi intens dezbătut de cei doi lideri politici va viza sporirea numărului de soldaţi americani de pe teritoriul României în contextul în care Rusia şi-a întărit prezenţa militară din bazinul Mării Negre şi din Peninsula Crimeea. De asemenea, NATO a anunţat vineri că a finalizat cu succes updatarea tehnică a sistemului AEGIS din cadrul Scutului Antirachetă de la baza din Deveselu.

Președintele Klaus Iohannis va face, în perioada 19-20 august, o vizită la Washington, la invitația omologului american, Donald Trump.

 

Citeşte şi:

Rareș Bogdan le declară război pesediștilor după anunțul privind plângerea penală: „I-am demascat și sunt disperați”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.