Modul selectiv al Rusiei de a acționa pe plan global pentru a câștiga influență

-


Se discută intensiv despre posibilitățile de influență ale Moscovei la nivel global. Și poate că mulți analiști exagerează aceaste capacități, lăsându-se duși de valul puterii militare a Rusiei, care este în bună parte o mostră de propagandă. Pe de altă parte, posibilităţile de influență ale Rusiei nu trebuie subestimate. În următoarele rânduri vom vedea cum reușește Moscova să alterneze în acest domeniu operațiunile hard cu cele soft, în funcție de regiunea geografică. Dar mai întâi să discutăm despre influența pe care puterea militară a Rusiei o are asupra percepției sale în lume.

Indiscutabil, Rusia este, din punct de vedere miltiar, un gigant, dar acest lucru trebuie privit într-un context mai larg. În primul rând, spre diferență de Occident, inovațiile utilizate în industria armamentului nu sunt utilizate în Rusia pe scară largă și în industria civilă.

Iar aici putem discuta despre două aspecte. În primul rând, industria militară este acel domeniu de vârf care poate „trage” după el întreaga industrie civilă. Internetul, de exemplu, a fost creat în anii 60 de către Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansate a Departamentului Apărării a SUA, fiind gândit ca o rețea de telecomunicații imună la un bombardament sovietic. Telefonul mobil, cuptorul cu microunde, procesorul din laptop și tabletă, stația spațială internațională și multe altele au fost mai întâi invenții cu uz militar, care apoi au pătruns în viața civiliă, îmbogățind statele care au făcut acest lucru.

Se îmbogățește Rusia din inovaţiile pe care le are în domeniul militar? Nu. Economia Rusiei, păstrătoare a separaţiei comuniste aproape totale între secretoasa industrie militară și cea civilă, nu este capabilă să ofere nici măcar cetățenilor ruși produse care să concureze cu cele Occidentale, darămite să facă bani concurând cu aceste produse în exterior.

Oare nu ar putea un stat care fabrică rachete antiaeriene ce pot lovi un avion la 300 de km distanță, să fabrice și un telefon mobil performant pe care să-l vândă pe orice piață? Desigur că ar putea, însă economia Rusiei nu este nici acum, la aproape 30 de ani de la destrămarea URSS, o economie de piață reală.

Este, așadar, în secolul 21, un stat fără economie modernă o mare putere? Bineînțeles că nu: Rusia este un stat care supraviețuiește din exportul de materii prime (resurse energetice) și vânzări sporadice de armament. Însă și în privința celor din urmă ar mai fi de discutat, acesta fiind de fapt cel de-al doilea aspect.

S-a aflat în aceste zile că misterioasa explozie din nordul Rusiei care a cauzat creșterea nivelurilor de radiații a avut loc în timpul unei misiuni de recuperare a  rachetei de croazieră cu propulsie nucleară de pe fundul mării.

Acest fapt nu face decât să ne ducă gândul la un alt accident, de acum câteva luni, cel cu submarinul rusesc de cercetare la mare adâncime, accident în care au murit numeroși specialiști ruși în arme „exotice”.

Toate acestea ne indică faptul că Rusia a pornit spre o cursă frenetică a proiectării unor noi tipuri de armament, accidentele frecvente arătând atât graba, cât și problemele tehnologice ce pot apărea într-o armată care, deși are ambiţii mari, are un buget de zece ori mai mic decât cel al armatei SUA, de patru ori mai mic decât cel al Chinei și la egalitate cu cel al Arabiei Saudite.

Revenind la importanța proiectării noilor arme, este evident că Rusia se grăbește dintr-un singur motiv: frica. Ea își cunoaște slăbiciunile economice, demografice șamd și știe că numai avansul în domeniul armamentului o poate susține în continuare să fie privită ca o mare putere. Și, evident, îi poate aduce bani și influență în statele unde își poate exporta armamentul și alte derivate ale cercetării militare (centralele nucleare, de exemplu).

Astfel, prin vânzarea acestora din urmă, ajungem la definirea operațiunilor „hard” prin care Rusia optează pentru a influența anumite zone de interes. Conștientă că nu poate concura din punct de vedere financiar cu China sau SUA, Rusia încearcă să capete influență în zonă prin vânzare de armament și tehnologie nucleară. Un bun exemplu în acest sens îl reprezintă Africa. Agenția rusă Rosatom construieşte deja un reactor nuclear în Egipt, în baza unui contract de 29 de miliarde de dolari și a încheiat acorduri şi cu Uganda, Rwanda, Ghana, Africa de Sud, dar şi cu alte state africane. Nigeria are un aranjament cu Rosatom pentru construirea unui reactor nuclear, iar acorduri în fază incipientă sunt puse în discuţie cu Sudan, Etiopia şi Republica Congo. Un birou rusesc pentru promovarea utilizării energiei atomice a fost deschis inclusiv în Zambia. Toate acestea sunt exemple pentru demonstrarea modului rusesc „hard” de operare pentru obținerea influenței în zonă, de această dată sub auspicii economice, fără a mai pune la socoteală și prezența în zona Africii a numeroși mercenari ruși.

Pe de altă parte, un bun exemplu al operațiunilor „soft” ale Rusiei de captare a influenței este reprezentat de permanentul bombardament informatic la care sunt supuse Țările Baltice cu ştiri false care au ca scop manipularea populaţiei astfel încât aceasta să creeze o presiune asupra decidenţilor parlamentari şi guvernamentali, pentru că aceştia să ia deciziile politice care convin Moscovei.

Iată, așadar, modul selectiv al Rusiei de a acționa pe plan global pentru a câștiga influență.

A demonstrat România până acum că poate contracara vreuna din aceste tipuri de amenințări? Prea puțin: firmele rusești s-au infiltrat în economia românească de după 1989 unde au vrut. Iar din punct de vedere mediatic, manipularea venită de la Moscova încă nu are parte de o ripostă puternică. Rămâne de văzut dacă vom ști ce să facem în viitor…

Citește și:

R.Moldova, din ce în ce mai aproape de Kremlin. Cât mai rezistă alianţa PSRM-Blocul ACUM în epoca post-Plahotniuc?

Premierul, „maraton” în Parlament pentru ca PSD să rămână la guvernare. Funcția de președinte a Senatului, moneda de schimb

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.