R.Moldova, între criză politică și alegeri anticipate. Maia Sandu și capcana majorității PSRM-Șor din plenul de la Chișinău

-


Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Chișinău este rezultatul unui război ”neterminat” între Maia Sandu-PAS versus binomul Dodon -Plahotniuc început în vara anului 2019 când Marile Puteri au dat semnalul debarcării ”oligarhului de la putere”. Atunci, Maia Sandu a acceptat compromisul de a forma un guvern de tranziție cu PSRM al cărui rezultat direct a fost acapararea instituțiilor de forță ale statului moldovean în mâinile președintelui pro-rus Igor Dodon și debarcarea guvernului acesteia în toamna trecută concomitent cu îngroparea reformelor convenite cu UE prin Acordul de Asociere.

 

Astăzi, situația pare să degenereze într-un conflict deschis între un Parlament controlat de PSRM și președintele ales Maia Sandu, ale cărei prerogative au fost ”amputate” prin pachetele de legi votate săptămâna trecută, fără vreo dezbatere transparentă și directă.  Printre acestea se numără anularea legii „antipropagandă”, statut special pentru limba rusă, abrogarea hotărârii cu privire la transmiterea terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA, trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în subordinea Parlamentului, precum şi aşa-numitul „pachet de legi privind Găgăuzia” care oferă atribuţii suplimentare autonomiei găgăuze, ceea este considerat de opoziţie ca fiind un prim pas spre federalizarea Republicii Moldova.

Practic, Maia Sandu este pusă în imposibilitatea de a pregăti reformele convenite cu UE și a restructura statul moldovean fără alegeri anticipate întrucât forțele pro-europene nu dețin majoritatea în plenul de la Chișinău și nici guvernul. În acest context, președintele ales al R.Moldova și forțele pro-europene vor marșa pe forța cetățenilor pentru apărarea votului din 15 noiembrie și a forța demisia Guvernului Chicu concomitent cu dizolvarea Parlamentului pentru organizarea de alegeri anticipate. Acest lucru este greu de realizat fără implicarea Marilor Puteri întrucât PSRM va condiționa acest lucru de ”directivele” care vor veni în plic de la Kremlin.

Alegerile anticipate reprezintă unica soluție pentru Maia Sandu în tentativa acesteia de contrucție a unei ”Moldove fără hoți”, dar fără un plan bine pus la punct s-ar putea întoarce împotriva acesteia, iar promisiunile din campanie ar deveni simple forme fără fond.

În momentul de față, Igor Dodon își joacă ultima carte pe scena politică moldavă, în PSRM și-n relația cu Rusia, după ce Putin a schimbat tactica din alegeri și a optat pe formula unei președinte pro-european și a unei majorități pro-putiniste solide în plenul de la Chișinău. Formula ”bani europeni pentru a guverna rusește” este deviza a tot ceea ce se întâmplă peste Prut în contextul în care Bucureștiul are alegeri parlamentare, iar UE este preocupată mai mult de vaccinarea anti-Covid 19 și de repornirea economică decât de zona gri de la granița de EST.

În acest cadru, Maia Sandu este obligată să negocieze o coaliție anti PSRM-ȘOR cu Renato Usatâi, un personaj politic angrenat în jocurile politice ale silovikilor de la Kremlin și implicit un anti-european. Nu știu dacă în momentul de față președintele ales al R.Moldova își permite o criză politică suprapusă peste cea economică și sanitară, însă demisia Guvernului Chicu nu va rezolva criza politică fără dizolvarea Parlamentului. Dodon și-a luat toate măsurile de precauție ca instituția prezidențială să fie cât mai limitată în prerogative astfel încât  acesta să devină personajul cheie din jocul politic parlamentar. Kremlinul nu și-a pierdut influența poltică și economică din Moldova, iar Maia Sandu trebuie să țină cont de acest lucru în negocierile pe care cel mai probabil le va purta cu Putin în perioada imediat următoare.

”Un grup de infractori care nu respectă alegerea poporului. Când Parlamentul se întoarce împotriva oamenilor, el trebuie dat jos. Duminică, ieşim cu toţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să le spunem ce crede poporul. Ei au votat în câteva minte, la repezeală, proiecte peste proiecte. Socialiştii şi deputaţii lui Şor au votat ca nişte mitraliere, la comandă, lege după lege. Mâine vom depune contestaţie la Curtea Constituţională. Vom cere anularea acestor legi anticonstituţionale. Acest parlament şi acest guvern trebuie sa plece. Oamenii cer anticipate”, declara președintele ale al R.Moldova, Maia Sandu.

În toată această ecuație a jocurilor subterane de putere de la Chișinău, Igor Dodon nu pare încă deranjat de presiunea străzii care în următoarele săptămâni va forța o posibilă negociere a forțelor politice către anticipate, iar orice derapaj al instituțiilor de forță spre o reacție în forță ar putea deveni prea riscant în plan extern pentru imaginea pe care acesta încearcă să o contruiască din viitoarea sa postură de lider al PSRM din plenul moldav.

„Aveți Președinția, aveți Curtea Constituțională, sunteți în Parlament. Discutați cu fracțiunile, poate aveți și majoritate parlamentară. Eu vă spun care e problema: voi nu puteți să munciți! Voi nu puteți să vă opriți și să faceți ceva în interesul țării. E ușor să fii pe baricade și să faci declarații. E ușor să fii în opoziție. Și e greu să fii la guvernare și să-ți asumi responsabilitatea. Dar voi nu vreți, că e criză, pandemie, iarnă. Dar veți fi nevoiți, căci oamenii v-au votat”, a declarat Igor Dodon.

Până la o asumare a guvernării a Maiei Sandu și a forțelor pro-europene este nevoie de anticipate, iar fără un semnal extern de pe axa Kremlin-Bruxelles-Washington politicienii moldoveni vor aplica tactica hărțuirii și al atacurilor sub centură. Dar cum va reacționa Bucureștiul?

Va aștepta un semn de la Berlin, după ce își va contura o nouă majoritate politică care să genereze o ”Românie Normală”. Momentan, situația este fluidă și se joacă la Chișinău….

Citește și:

Merkel speră că vaccinarea va opri pandemia de COVID -19. ”Acum vedem lumina la capătul tunelului”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.