Moscova nu crede în dovezi

-


În data de 30 mai, anul curent, Iuri Lutsenko, procurorul general al Ucrainei și Vasil Hritsak, șeful SBU (Sluzhba Bezpeky Ukrayiny – serviciul de securitate al Ucrainei), au devoalat pentru public o acțiune a serviciilor de informații rusești ce viza eliminarea a 47 de ruși aflați pe teritoriul ucrainean, toți fiind personalități ce deranjau regimul din Rusia.

Cu această ocazie, s-a aflat despre prinderea în flagrant a ofițerului de informații rus care, pentru a executa aceste asasinate, urmărea cooptarea unor cetățeni pro-ruși cu experiență în conflictul din estul Ucrainei. Pentru fiecare acțiune de asasinat, persoana care o executa primea din partea statului rus până la 40 de mii de dolari.

Deconspirarea acțiunilor  servicilor de informații rusești reprezintă o lovitură de imagine destul de dificil de încasat acum pentru Moscova, implicată deja, în mai puțin de o jumătate de an, în alte două scandaluri cu iz de praf de pușcă, otrăvuri și ce s-o mai găsi prin Kremlin: afacerea ,,chimică’’ Serghei Skripal și dovezile aduse de către olandezi privind doborârea cursei MH17 deasupra Donbasului, la 17 iulie 2014, de către o rachetă antiaeriană din complexul Buk-M1 aparținând Rusiei, ,,afacere’’ nerecunoscută de Moscova în care au murit 298 de persoane. Ca fapt divers, pentru a se observa până unde poate merge cinismul politic al Estului, olandezii au prezentat drept probe inclusiv fragmente de rachetă extrase din corpul echipajului aeronavei.

Revenind la asasinatele plănuite de Rusia pe teritoriul Ucrainei, trebuie remarcat jocul puternic și inteligent practicat de serviciie de contrainformații ucrainene. Acestea au înscenat moartea uneia dintre ținte – jurnalistul  Arkady Babchenko –ziaristul fiind găsit de către soție împușcat în casă și declarat mort în timp ce se afla în ambulanță, în drum spre spital. Apoi s-a așteptat întâlnirea asasinului cu ofițerul trimis de către Moscova să facă plata acțiunii și acesta a fost prins în flagrant.

Desigur, ca în orice acțiune de această anvergură care se face cunoscută în presă, o bună parte reprezintă dezinformare, în acest caz concret pentru a masca posibilitățile reale ale serviciilor de securitate ucrainene. De exemplu, de unde putem ști că ofițerul de informații trimis de Kremlin nu a fost recrutat de către ucrainieni cu mult timp înainte, iar însăși afacerea prinderii sale în flagrant nu reprezintă decât mascarea recrutării sale de către SBU? Dar acestea sunt amănunte. Important este că anul acesta nu este deloc unul bun pentru Moscova, iar asta ar trebui să mulțumească pe aproape toată lumea.

Citește și:

Victoria lui Năstase la Chișinău pune în dificultate binomul PSRM-PDM în alegerile din toamnă?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.