Motivul surprinzător pentru care în unele țări mașinile circulă pe partea stângă a drumului

-


În 76 de țări din lume șoferii circulă pe partea stângă a șoselei. Practica se crede că își are originile în Roma Antică, unde era folosită ca metodă de apărare împotriva atacurilor inamice.

Cele mai multe teorii spun că romanii obișnuiau să-și îndrume căruțele cu mâna stângă, pentru a elibera dreapta, astfel încât cu ea să poată folosi armele pentru a se apăra împotriva atacurilor inamice.

Acest lucru s-a transmis până în Europa medievală. În 1773, guvernul britanic a adoptat măsuri pentru a reglementa traficul pe partea stângă a șoselelor. În același timp, Franța opta pentru cel pe partea dreaptă. Napoleon era stângaci, iar deplasarea pe partea dreaptă a drumului s-a dovedit a fi o tactică militară intimidantă.

Marea Britanie și Franța și-au dus stilurile de conducere și în colonii. Acesta este motivul pentru care astăzi multe dintre fostele teritorii britanice se numără printre puținele țări moderne în care încă se conduce pe partea stângă a șoselei.

Dincolo de Ocean, în SUA, circulația pe jumătatea dreaptă a drumului datează din secolul al XVIII-lea. Atunci, vagoanele de marfă erau trase de cai, iar cei care îi dirijau stăteau pe calul din stânga din spate, folosind mâna dreaptă pentru a controla mai ușor animalele.

În ultimii ani, odată cu creșterea numărului de automobile și cu aglomerarea traficului la nivel mondial, multe țări au trecut la circulația pe partea dreaptă a șoselei, pentru a se potrivi cu statele vecine.

Citește și: 

Mânânci des cartofi prăjiți? Iată la ce riscuri te expui

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.