România, aproape de 100.000 de infectări cu COVID-19. Medicul Virgil Musta: „Virusul nu iartă şi nu ştie din ce categorie socială facem fiecare parte”

-


România va atinge cel mai probabil mâine pragul de 100.000 de infectări cu COVID-19 de la începutul pandemiei şi până astăzi, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 1.380 de cazuri noi de COVID-19. Este cel mai mare număr de infecții cu coronavirus raportate săptămână aceasta, iar pe teritoriul României au fost confirmate, joi, 99.684 cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Situaţia s-ar putea complica şi mai mult de săptămâna viitoare odată cu începerea noului an şcolar şi cu campania electorală pentru alegerile locale. De asemenea, de la mijlocul lunii iulie, România înregistrează peste o mie de infectări zilnice, lucru care sporeşte şi mai mult presiunea pe un sistem sanitar învechit şi deficitar.

Vidul legislativ de la sfârşitul stării de urgenţă generat de acţiunea coaliţiei PSD-ALDE-Pro România şi a „cozilor de topor afiliate celebrului portal de propagandă putinistă: Sputnik.md” a avut drept rezultat direct creşterea ritmului de infectare cu noul coronavirus întrucât o parte din românii consumatori de teorii conspiraţioniste nu au mai respectat regulile minimale şi s-au expus infectării.

De asemenea, alegerile locale şi parlamentare din această toamnă şi deciziile CCR pe legile carantinării au blocat guvernarea liberală în a lua măsuri ferme pentru controlul epidemiologic, din cauza mizei electorale ridicate. În schimb, coaliţia psd-istă din Parlament a ales să sacrifice tot ceea ce s-a câştigat în perioada stării de urgenţă pentru interese electorale, fără să le pese de sănătatea românilor.

În această ecuaţie a infectărilor, o vină o are şi guvernul liberal care nu a ştiut să comunice în anumite momente cheie, iar unii lideri liberali au încălcat ei înşişi regulile, ceea ce a sporit şi mai mult neîncrederea în instituţiile statului.

În acest context, medicul coordonator al Spitalului COVID din Timișoara, Virgil Musta a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că virusul nu va dispărea atâta timp cât nu se vor respecta regulile minimale (masca, distanţa socială şi spălatul pe mâini), iar odată cu deschiderea noului an şcolar vor urma o serie de momente dificile cu posibila apariţie de noi cazuri de infectare.

sursa foto: PS News

„Pe moment, suntem pe o pantă ascendentă, chiar dacă avem şi zile cu cazuri puţine, dar urmează câteva momente dificile odată cu începerea noului an şcolar, unde este posibil să mai apără noi infectări. Este o zonă vulnerabilă, iar lumea nici acum după atâtea cazuri şi decese nu crede în existenţa virusului. Mulţi încă mai cred că este o simplă viroza respiratorie, şi nu este cazul să mai luăm măsuri drastice. Aceste măsuri nu sunt aşa severe, ci sunt lucruri de bun simţ: distanţa socială, masca şi spălatul pe mâini. Eu mă aşteptam să ne relaxăm şi să ne petrecem vacanţa fără probleme. Din păcate sunt noi cazuri cu infecţii, pentru că regulile nu au fost respectate, iar virusul a atacat din nou. Acelaşi lucru se spera să se întâmple în iarnă, după exemplul gripei, dar lumea trebuie să se aştepte la noi cazuri, care din păcate au venit mult mai repede”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, medicul coordonator al Spitalului COVID din Timișoara, Virgil Musta.

Potrivit acestuia, în zonele unde nu s-au respectat regulile minimale, cazurile de noi infectări cu COVID-19 au crescut simţitor.

„Acolo unde nu s-au respectat regulile, cazurile au crescut simţitor. Atâta timp cât nu se va respecta regulile minimale, infectările nu vor scădea. Imunitatea nu este lungă durată, iar virusul nu iartă şi nu ştie din ce categorie socială facem fiecare parte. De aceea trebuie să ne schimbăm modul de a fi şi a de înţelege impactul virusului”, a a adăugat medicul Virgil Musta.

În schimb, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat că prima tranşă de vaccinuri anti-COVID-19 ar putea ajunge în ţară în luna decembrie.

„La una din firmele la care Comisia Europeană are contracte într-adevăr este într-un studiu de fază 3, înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană cu un posibil plus de încă 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a subliniat Nelu Tătaru, la postul Digi 24.

Tătaru: „România va primi 1,29 milioane de doze de vaccin”

De asemenea, acesta a mai spus că procesul de producere a vaccinului merge mai departe, iar România urmează să primească 1, 29 milioane de doze de vaccin în următoarea perioadă.  De asemenea, Nelu Tătaru a mai adăugat că, în prezent, România a solicitat Comisei Europene vaccinuri pentru 10, 7 milioane de cetățeni.

Potrivit acestuia, persoanele care vor avea prioritate la acest vaccin sunt cele cu vârste înaintate, comorbidități dar și persoanele care lucrează în domeniul sanitar.

„Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are, în acest moment, discuţii şi contracte. Dacă este gata, este preconizat ca în decembrie să vină prima tranşă, iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România este de 1,29 milioane de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom şti şi noi şi îl vom găsi şi pe piaţa europeană. Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10,7 milioane de cetăţeni. Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”, sublinia ministrul Sănătăţii.

În schimb, Institutul Național de Sănătate Publică a transmis marți un raport detaliat privind evoluția pandemiei de COVID-19 în România. Potrivit datelor INSP, Capitala și alte 6 județe au o rată ridicată de vulnerabilitate privind infecțiile cu coronavirus. Rata de pozitivare a testelor pentru coronavirus este de 5% la nivel național, iar graficele mai arată un grad de ocupare de aproximativ 55% a paturilor destinate pacienților COVID.

În săptămâna 31 august – 6 septembrie, 34.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Bacău, Iași, Bihor si Prahova. În 8 județe si în Municipiul București se înregistrează o rata de incidență cumulată peste 100/100.000 locuitori. De asemenea, se înregistrează un trend ascendent al infecțiilor cu coronavirus în 13 județe.

Citeşte şi:

Coronavirus în România. 1380 de noi cazuri de COVID-19 şi 47 de decese, înregistrate în ultimele 24 de ore


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.