„N-am știut că n-avem voie să fim proști”

-


Un recent material al celor de la Știrile Pro TV a reiterat subiectul turiștilor care se comportă cu monumentele naturii și ale istoriei de parcă sunt bunurile lor personale, aceste bibelouri de sufragerie pe care le pot manevra după pofta celor câțiva neuroni.

Sfinxul din Bucegi are parte de un număr impresionant de turiști și cifrele mari aduc de la sine și o cantitate impresionantă de prostie umană. A fost nevoie de un cordon simbolic pentru ca puțini dintre ei să nu se mai urce până în înaltul stâncilor de unde să cadă și să strice ziua mai multor oameni. 

Evident că acel cordon nu e o piedică decât pentru un număr redus de suferinzi de imbecilitate, cei mai viteji și pasionați turiști fiind mereu gata să escaladeze, spre gloria vacanței, înălțimea de unde selfie-ul capătă o cu totul altă valoare. 

Cățărarea pe obiectivele turistice nu-i de ieri, de azi. Nici măcar nu trebuie să mergi la 2216 metri altitudine ca să vezi prostia umană la cote înalte. Turistul în căutarea gloriei se poate urca și pe ziduri de mânăstire, de cetate sau statui. Un caracter mic va căuta mereu să se ridice la nivelul imaginat doar de el.

Și dacă nu se pune problema de escaladă turistică, putem avea întotdeauna la îndemână metoda scrijelirii. O inițială bine plasată pe un monument va asigura dăinuirea prostiei umane în cea mai bună formă a ei. Peste mii de ani, când următoarele civilizații vor domina planeta, se vor uita fascinate la inițialele făcute din cheie pe pietrele vechi. Și, probabil, ca și noi astăzi, se vor întreba unde și cum au ajuns acești eroi care n-au vrut să rămână anonimi.

Îmi pare că o astfel de problemă nu se poate rezolva nici măcar cu amenzi. Poți amenda la nesfârșit prostia umană, dar, pentru că uneori providența e nedreaptă, o să fie mereu bani pentru plată. 

Poate că rezolvarea e cu totul alta. Poate că respectul de sine atât de scăzut al poporenilor trebuie reclădit astfel încât să-i dresăm pe mediocri să se mulțumească cu condiția lor și s-o îmbrățișeze ca pe o realizare personală. Eventual să-și scrie inițialele pe propria piele, monument al prostiei.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.