NASA anunţă o descoperire extraordinară pe Marte

-


De ani de zile roverul NASA Curiosity a adunat, cu răbdare, informaţii despre planeta Marte. Însă, joi seară, oamenii de ştiinţă au anunţat că au descoperit dovezi concludente că mai mulți compuși organici se găsesc într-adevăr pe planeta roșie.

După ce s-au analizat filtrele cu privire la nivelurile de metan în atmosfera marțiană, cercetătorii NASA au confirmat, în cele din urmă, că se întâmplă ceva ciudat acolo şi că cred că au descoperit ceea ce provoacă acel fenomen.

„Descoperirile ţin de domeniul astrobiologie”, scrie inginerul geograf al Universității din Utrecht, Inge Loes ten Kate, adăugând că rezultate indică, în mod convingător, existenţa mult aşteptată de compuşilor organici pe Marte.

„Curiosity a găsit molecule organice pe Marte! Deși acest lucru nu înseamnă că am găsit dovezi concrete despre viața pe Marte, este un semn bun continuarea căutărilor noastre. Vom trimite roverul Mars 2020 să sape mai adânc!”, a anunţat NASA, pe pagina sa de Twitter.

Astfel, roverul NASA a găsit noi dovezi, conservate în roci, pe Marte, care sugerează că planeta ar fi putut susține viață antică, precum și noi dovezi în atmosfera marțiană care se referă la existenţa vieţii pe Planeta Roşie.

Moleculele organice conțin carbon și hidrogen și pot include şi oxigen, azot sau alte elemente. Deși în mod obișnuit asociate cu viața, moleculele organice pot fi create și prin procese non-biologice și nu sunt în mod necesar indicatori ai vieții, mai precizează NASA.

„Cu aceste noi descoperiri, Marte ne spune să ne menţinem activităţile acolo şi să continuăm să căutam dovezi ale vieţii”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator al Science Mission Directorate, din cadrul NASA.

„Sunt încrezător că misiunile noastre în curs de desfăşurare și cele planificate  pentru viitor vor aduce și mai multe descoperiri uluitoare despre Planeta Roșie”, a completat acesta.

„Curiosity nu a determinat sursa moleculelor organice”, a spus Jen Eigenbrode, din cadrul Goddard Space Flight Center NASA.

Cealaltă descoperire anunţată de NASA are în vedere cazul misterios privind prezenţa metanului pe Marte. Cristalele de metan (CH4) au fost observate pentru prima oară în atmosfera Plantei Roșii acum câțiva ani, antrenând o dezbatere intensă asupra sursei posibile de hidrocarburi.

Pe Pământ, 95% din moleculele de metan provin din surse organice. Acest lucru nu înseamnă că nu există surse non-biologice.

Citește și: 

Dieta alimentară care creşte riscul de diabet

Ce efecte poate avea încălzirea globală asupra sănătăţii oamenilor? Avertismentul specialiştilor

Ce efecte au, de fapt, suplimentele de vitamine asupra organismului

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei! 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.