NASA, preocupată de explorarea ionosferei. Misiunea ICON monitorizează atmosfera terestră

-


NASA a lansat joi seara o misiune de explorare a unei zone situate la sute de kilometri deasupra Terrei, unde condiţiile atmosferice ale Pământului se intersectează cu spaţiul cosmic, scrie DPA.

 

Satelitul Ionospheric Connection Explorer (ICON) a fost lansat la bordul unui rachete Pegasus XL, transportată de o aeronavă care a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora locală 21:59 (01:59 GMT, vineri). Deşi lansarea iniţială era programată pentru ora locală 21:30, NASA şi compania din domeniul aerospaţial Northrop Grumman au decis să amâne prima încercare de lansare din cauza unor probleme de comunicare, arată NASA.

Aeronava a zburat la o altitudine de 12.000 de metri deasupra oceanului şi a lansat racheta Pegasus XL, care şi-a pornit apoi motoarele şi a plasat pe orbită satelitul ICON.

„Este o lansare distractivă. În meseria mea, nu se poate mai bine de atât. Nivelul de anxietate este mai ridicat, adrenalina curge, dar este o modalitate excelentă de a zbura”, a spus Omar Baez, director de lansare în cadrul Launch Services Program din cadrul NASA.

Obiectivul misiunii constă în a determina zona în care se termină atmosfera terestră şi de unde începe spaţiul. Ionosfera se întinde de la 80 de kilometri la circa 640 de kilometri deasupra Pământului, suprapunându-se regiunii superioare din atmosfera Pământului şi începutului spaţiului cosmic.

Schimbările produse în ionosferă au impact asupra astronauţilor, sateliţilor şi semnalelor de telecomunicaţii, iar înţelegerea acestora îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să protejeze mai bine tehnologia şi exploratorii spaţiali.

ICON va urmări modificări la nivelul ionosferei monitorizând o caracteristică naturală a atmosferei terestre, aceea de a străluci în mod constant. ICON va fotografia această strălucire, denumită lumina cerului nocturn, pentru a măsura intensitatea vânturilor, compoziţia şi temperatura ionosferei, arată NASA.

Citeşte şi:

Mark 1, vehiculul spațial cu care Elon Musk vrea să cucerească Cosmosul

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.