NASA şi viitorul „Planetei Roşii” (II)

-


Societate actuală este pregătită să accepte posibilitatea existenţei vieţii pe „Planeta Roşie” şi a civilizaţiilor extratereste, în contextul explorărilor din ultimii ani de pe Marte. NASA şi ASE (Agenţia Spaţială Europeană) au confirmat prezenţa anterioră a apei lichide pe suprafaţa marţiană, ceea ce ar putea face posibilă existenţa existenţa unor forme de viaţă.

După reuşitele misiunilor sondelor Viking, NASA a continuat să cerceteze planeta Marte şi a lansat în 1993 Mars Observer, un proiect de milioane de dolari care a sfârşit misterios, sub pretextul presurizării tancurilor de combustibil.

sursa foto: Angela Medium of the Angels

Întreruperea deliberată a comunicării radio a fost greşeală a inginerilor NASA întrucât s-a pierdut definitiv controlul cu sonda spaţială. Această decizie absurdă a dat naştere unui imens scandal în cadrul instituţiei şi implicit a oferit suport adepţilor teoriei conspiraţiei. Aceştia susţin că este foarte posibil ca planeta Marte să fi fost cartografiată de mult timp.

Acest eşec confirmă statistica negativă a NASA potrivit căreia două dintre trei sonde trimise pe Marte plutesc în derivă, deşi instituţia a obţinut succese în legătură cu cercetarea planetei roşii.  Sonda Global Surveyor a reuşit să fotografieze din nou suprafaţa planetei Marte.  Pe 5 aprilie 1998, Mars Observer zbura deasupra regiunii Cydonia pentru a face noi fotografii în zonă şi NASA chiar a publicat o fotografie pe care scria că „nu există nici o faţă”.

Imaginea era total diferită faţă de cele realizate de Viking, un fel de munte uriaş care avea multe formaţiuni ciudate. În schimb, fidelii „teoriei OAC” se apărau argumentând că NASA a trunchiat imaginea, pentru a ascunde prezenţa vieţii pe Marte.

sursa foto: earthsky.org

Misiunile Rover…

La începutul anului 2004, istoria spaţială a explorării „Planetei Roşii” a căpat noi valenţe întrucât trei sonde (două americane şi una europeană) au intrat pe orbita lui Marte. Opportunity şi Spirit au avut un succes deosebit  întrucât reuşiseră să aterizeze cu succes pe solul marţian.

Pe 3 ianuarie 2004, modulul de explorare Spirit a ajuns pe Marte şi, după câte zile de pregătire, a început să lucreze până când nu a mai trimis nici un semnal către Centrul de Comandă din momentul când ar fi trebuit să cerceteze roca „Adirondack”. În prima fază, NASA a declarat că a pierdut legătura cu roverul din cauza unei furtuni care măturase coastele Australiei. Ulterior, informaţia a fost dezminţită  de oficialii Agenţiei americane, iar dr. Thesinger a declarat că o defecţiune foarte gravă afectase modulul Spirit, iar aceasta transmitea date incoerente însoţite de zgomote.

Un alt aspect al acestor misiuni de explorare a „Planetei Roşii” îl constituiau argumentele potrivit cărora vehiculele spaţiale se deteriorau brusc din cauza prafului fin de pe Marte.

Din imaginile strecurate publicului, cerul de pe Marte era albastru, iar solul semana cu zonele deşertice de pe planeta noastră. Când NASA a început să difuzeze noi fotografii, cerul s-a transformat în roşu, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu aspectul solului. Au retuşat culorile imaginilor? Este o ipoteză din ce în ce mai credibilă dacă privim şi alte fotografii de pe Marte publicate de NASA pe internet.

sursa foto: Christian Science Monitor

În imaginile publicate în urma misiunii sondei Spirit s-au observat mai multe detalii schimbate, cum ar fi cablajul sondei care pe Pământ era galben şi pe Marte a devenit portocaliu închis. De asemenea, mai mulţi specialişti şi cercetători în tratamentul imaginilor, printre care şi Keith Laney au susţinut că aplicându-se pattern-uri de culoare originale acestor imagini publicate de NASA, aspectul lui Marte se schimbă complet. Un cer albastru şi un peisaj familiar reprezintă rezulatul final, ceea ce ar putea indica că pe Marte ar putea exista mai mult oxigen şi azot decât a precizat oficial NASA.

În ciuda tuturor teoriilor, NASA şi ASE (Agenţia Spaţială Europeană) au continuat explorările pe Planeta Roşie şi chiar au confirmat prezenţa anterioră a apei lichide pe suprafaţa marţiană, ceea ce ar putea face posibilă existenţa existenţa unor forme de viaţă.

sursa foto: The Planet Of Mars | Universe and All Planets Pictures

Sonda Mars Express a confirmat existenţa metanului în atmosfera marţiană care ar putea proveni de la două zăcăminte distincte sau de la vulcanii activi care nu au fost încă semnalaţi pe Marte.

În urma acestor confirmări, atitudinea oficialilor NASA s-a schimbat în sensul în care societatea actuală ar putea accepta curând posibilitatea existenţei vieţii extratereste. Publicul de acum nu se mai sperie aşa uşor de extratereşti, ba chiar este interesat de OZN-uri şi fenomene paranormale.

Citeşte şi:

NASA şi conspiraţia din jurul „Planetei Roşii” (I)

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.