VIDEO. Sonda spațială Osiris-Rex a atins asteroidul Bennu. NASA cercetează compoziția originală a Sistemului Solar

-


Sonda spaţială americană Osiris-Rex, lansată în urmă cu patru ani, a reuşit să atingă marţi asteroidul Bennu pentru a încerca să colecteze câteva zeci de grame de praf cosmic, o operaţiune de înaltă precizie, realizată la 330 de milioane de kilometri depărtare de Terra, al cărei succes sau eşec va fi putea fi cunoscut abia peste câteva zile, scrie AFP.

Sonda americană a trimis pe Terra imagini surprinse în timpul contactului cu asteroidul Bennu şi numeroase date ştiinţifice, în noaptea de marţi spre miercuri, iar aceste fotografii vor oferi cercetătorilor primele indicii pentru a determina dacă sonda a reuşit într-adevăr să colecteze un eşantion. În 2019, Japonia a reuşit graţie sondei sale Hayabusa 2 să colecteze o mică mostră de praf cosmic de pe un alt asteroid, Ryugu. Sonda niponă se află în prezent pe drumul ei de întoarcere şi va ajunge în proximitatea Terrei în luna decembrie.

Prin misiunea Osiris-Rex, NASA vrea să colecteze mai multe fragmente, cel puţin 60 de grame, şi speră că mostrele prelevate vor dezvălui ingredientele originale ale Sistemului Solar. Din cauza distanţei, semnalul are nevoie de 18 minute şi jumătate pentru a străbate distanţa dintre Terra şi Bennu.

Primul mesaj de confirmare a operaţiunii a sosit pe Terra, aşa cum era prevăzut, marţi seară la ora 22:12 GMT, apoi aparatul de zbor a confirmat că a realizat prelevarea de eşantioane de praf cosmic, înainte de a se îndepărta din nou de asteroidul Bennu până la o distanţă sigură. De asemenea, primele imagini vor fi dezvăluite de NASA în cursul zilei de miercuri, dar inginerii americani vor trebui să aştepte până sâmbătă pentru a afla cantitatea recoltată de praf cosmic.

Doisprezece ani pentru un contact ce durează mai puţin de 16 secunde, în timpul căruia un braţ robotizat trebuie să colecteze fragmente cu diametre de 2 centimetri sau chiar mai mici, ridicate deasupra scoarţei asteroidului de către un jet de azot comprimat. Eşantioanele recoltate vor reveni pe 24 septembrie 2023 pe Terra, aterizarea lor fiind programată în deşertul Utah.

Laboratoarele terestre vor permite analizarea caracteristicilor lor fizice şi chimice într-o manieră mult mai detaliată decât ar putea să o facă oricare altă sondă aflată în plin zbor prin spaţiu, a precizat Lori Glaze, director al departamentului de ştiinţe planetare din cadrul NASA.

Bennu nu este un asteroid neted şi acoperit cu o plajă inofensivă de nisip fin, aşa cum sperau cercetătorii de la NASA. După plasarea sondei americane în proximitatea sa la sfârşitul anului 2018, cercetătorii de la NASA au avut surpriza să primească fotografii ce arătau că Bennu este acoperit de roci şi stânci ce ating în anumite zone înălţimi de 30 de metri.

Citește și:

Vaccinul experimental anti-COVID 19 al companiei Moderna ar putea fi autorizat în decembrie în SUA

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.