Summitul NATO de la Londra. Cum se va poziţiona Alianţa în faţa politicii expansioniste a Chinei

-


Summitul NATO de la Londra, care se va desfăşura în intervalul 3-4 decembrie, va marca aniversarea celor 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei, într-un context tulbure marcat de poziţia Franţei graţie declaraţiilor lui Emmanuel Macron şi a Turciei care continuă ” să cimenteze relaţia specială cu Kremlinul” şi să experimenteze celebrul sistem rusesc anti-rachetă S-400. Pe de altă parte, o problemă specială va fi reformarea Alianţei şi sporirea cheltuielilor pentru Apărare, în contextul în care Donald Trump în propunerea de buget negociată pentru anul 2021 a decis să scadă contribuţia SUA la bugetul anual al NATO cu 16%. Un subiect care va fi dezbătut în premieră la Londra se va referi direct la China şi la modul cum se va poziţiona Alianţa în faţa tendinţelor expansioniste  de Mare Putere ale Beijinului.

 

În acest context, fostul consilier prezidenţial, directorul Colegiului Naţional de Informaţii, Iulian Fota susţine că summitul NATO de la Londra va fi unul aniversar şi nu va avea o agendă consistentă în pofida contrelor franco-germane cu privire la reformarea Alianţei. De asemenea, acesta a mai spus că în premieră se va dezbate subiectul Chinei pe masa liderilor NATO şi se va creiona o poziţionare clară a Alianţei în faţa expansiunii Beijinului.

„Summitul acesta nu este standard la NATO. Cel standard însemna discuţii pe mai multe paliere, documente, comunicate de presă la finalul fiecărui panel important de discuţii.  Acesta este un summit ceremonial care va marca 70 de ani de la înfiinţarea NATO şi nu are o agendă consistentă. Care sunt lucrurile importante? Sunt importante poziţionările pre-summit ale Franţei, Germaniei sau Turciei. Cu siguranţă, aceste declaraţii vor genera discuţii în cadrul Alianţei şi vom vedea poziţionările viitoare.  În privinţa poziţiei României, nu este nimic deosebit aici întrucât mergem pe nişte coordonate, pe care toată lumea le ştie. Noi respingem faptul că NATO este în moarte clinică, NATO este viu, funcţional. Acceptăm ideea că îşi poate face treaba mai bine, vrem un NATO mai puternic şi bineînţeles susţinem importanţa strategică a Marii Negre, pentru securitatea Alianţei şi solicităm un răspuns corespunzător cu provocările pe care le avem în această zonă. De asemenea, la acest summit este pentru prima dată când NATO discută China, Aceasta este noutatea şi va fi extrem de interesant să vedem poziţionarea NATO pe China. Anul trecut, CE a avut prima poziţionare pe China, ca competitor strategic”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, Iulian Fota, preşedintele Colegiului Naţional de Informaţii.

Pe de altă parte, la Londra, este aşteptată o poziţie dură a preşedintelui SUA, Donald Trump în ceea ce priveşte împărţirea echitabilă între membrii a cheltuielilor pentru Apărare şi a intenţiei Washingtonului de a reduce cu 16% contribuţia SUA la bugetul comun al NATO. Preşedintele SUA le va cere partenerilor săi din cadrul Alianţei sporirea cheltuielilor pentru Apărare, deşi NATO susţine că odată cu venirea acestuia la Casa Albă bugetul a crescut cu peste 100 de miliarde de dolari.

În propunerea de buget negociată pentru anul 2021, contribuţia Statelor Unite la bugetul anual al NATO scade la 16 procente, faţă de cele anterioare de 22%. De asemenea, o premieră la Londra, va fi aprobarea în cadrul Alianţei a politicii faţă de China, document secret, elaborat în urmă cu circa două săptămâni la nivel ministerial. Ascensiunea Chinei din ultimii ani ridică probleme de securitate şi totodată aduce şi oportunităţi economice deosebite. În acest sens, NATO este obligat să răspundă prezenţei crescânde a Chinei în Africa şi investiţiilor strategice ale Beijingului în infrastructura europeană.  De asemenea, NATO este preocupat de  rolul pe care companiile chineze îl joacă în infrastructură şi telecomunicaţii.

Iohannis va pleda pentru întărirea Flancului Estic al Alianţei şi al regiunii Mării Negre

Preşedintele României, Klaus Iohannis va pleda la summitul NATO de la Londra  pentru necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 3-4 decembrie a.c., la Reuniunea NATO la Nivel Înalt care se va desfăşura la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. (…) În cadrul dezbaterilor, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia contribuţiile României în cadrul NATO, precum şi importanţa fundamentală a unităţii şi solidarităţii aliate şi va expune evaluările naţionale cu privire la evoluţiile de securitate la nivel regional şi global subliniind, în acest context, necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre”, subliniază Administraţia Prezidenţială, prin intermediul unui comunicat de presă.

În schimb, generalul (r) Constantin Bălăceanu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România, a declarat, la emisiunea „Euroatlantică” de la postul public de radio, că România se află în „clubul statelor serioase” în contextul în care la iniţitiva preşedintelui Iohannis fin 2017 se alocă 2% din PIB pentru Apărare.

„Aş spune de elită din punctul acesta de vedere în NATO, pentru că la ora actuală sunt doar şase state care alocă 2% pentru bugetul Apărării. Celălalt aspect ţine mai ales de programele de înzestrare, de cheltuielile pentru programele de înzestrare şi mai ales de programele de înzestrare care nu sunt de tipul guvern to guvern, guvern la guvern, pentru că acelea sunt în derulare şi să sperăm că ele vor avea nişte consecinţe în plan operaţional, începând de anul viitor, odată cu operaţionalizare primului batalion de rachete Patriot. E vorba însă de celelalte programe, de programele care sunt cunoscute, e vorba de Piranha 5, este vorba despre Programul Corvete. Şi bateriile de coastă, sigur că da. Experienţa noastră din punctul acesta de vedere nu a fost atât de bună, ca astfel de procese de achiziţii să fie finalizate, aşa cum s-au planificat ele, şi problemele sunt destul de serioase”, a declarat generalul (r) Constantin Bălăceanu.

Potrivit acestuia, Programul Piranha 5 şi Corvete sunt două capabilităţi necesare pentru forţele terestre şi navale.

De asemenea, acesta a mai spus că NATO reprezintă o forţă şi prin asumarea de cheltuiel pentru modernizare şi dezvoltare pe segmentul Apărării.

Erdogan l-a taxat dur pe Macron: „Examinează-ţi mai întâi propria moarte cerebrală!”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a criticat virulent vineri pe omologul său francez Emmanuel Macron pentru remarca acestuia că NATO ar fi „în moarte cerebrală” . Astfel. şeful statului turc a afirmat că această apreciere reflectă o înţelegere „bolnavă şi superficială” şi recomandându-i să verifice dacă nu cumva el însuşi este „în moarte cerebrală” , scrie Agerpres.

 „Mă adresez din Turcia preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi o voi repeta la NATO. Examinează-ţi mai întâi propria moarte cerebrală!”, a declarat Erdogan.

Această reacţie virulentă intervine după criticile formulate joi de către Macron cu privire la ofensiva lansată luna trecută de Turcia în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), sprijinită de ţările occidentale. Remarcile lui Erdogan acutizează tensiunile între Turcia şi NATO, organizaţie din care Ankara face parte, înaintea unui summit crucial al Alianţei la Londra săptămâna viitoare.

În acest context, rămâne de văzut cum se va reuşi armonizarea poziţiilor consensuale în cadrul Alianţei la Londra în contextul acestor replici dure între Franţa şi Turcia şi a posibilităţii finalizării BREXIT-ului pe 31 ianuarie 2020. De asemenea, rămâne de văzut analiza cheltuielilor de Apărare, subiect preferat de Donald Trump şi de reacţia NATO în Flancul Estic, unde România şi Polonia sunt cei doi vectori principali din regiune.

Citeşte şi:

Iohannis, la recepția de 1 Decembrie: ”Doar împreună descătuşăm întregul potenţial al naţiunii noastre!”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.