UPDATE. Iohannis, la finalul Summitului NATO de la Londra:”Relaţia transatlantică nu a fost pusă la îndoială de nimeni”

-


UPDATE 20.52: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după reuniunea la nivel înalt a NATO, că trebuie stabilite ameninţările la care trebuie să facă faţă NATO, cine sunt adversarii, cum se raportează Alianţa faţă de noile puteri emergente.

„Trebuie să stabilim împreună care sunt ameninţările la care trebuie să facă faţă NATO, cine sunt adversarii noştri, cum se relaţionează NATO cu noile puteri – de exemplu, ce abordare va avea NATO faţă de China. Sunt întrebări foarte legitime şi aceste chestiuni trebuie clarificate. Cum, de exemplu, trebuie să clarificăm cum abordăm terorismul internaţional, cum se abordează teatrele de război unde NATO nu este prezentă ca atare, dar sunt prezenţi membrii noştri. Trebuie să existe o corelare între noi şi dacă misiunea nu este expres una NATO, ca să evităm, de exemplu, situaţii cum au apărut în Siria”, a arătat şeful statului.

Potrivit acestuia, concluzia principală în urma reuniunii este că NATO este unită.

„Suntem uniţi, NATO este puternică şi mergem împreună mai departe, fără niciun semn de întrebare. Cu această ocazie, s-a reiterat importanţa alocării de resurse, acel ‘burden sharing’, şi naţiunile care nu au ajuns încă la 2% majoritatea şi-au luat angajamentul ferm şi astăzi să accelereze procedura de alocare bugetară, pentru a ajunge şi ei la 2%. S-a discutat, evident, despre procesul de reflecţie sau despre un proces de stabilire a unor strategii pentru NATO. Însă discuţiile au fost foarte bune şi am decis împreună ca, sub conducerea secretarului general, să demareze un astfel de proces de reflecţie”, a adăugat președintele României.

Întrebat cu privire la afirmaţia făcută de preşedintele francez, Emmanuel Macron, conform căreia „NATO ar putea fi în moarte cerebrală”, Klaus Iohannis a arătat că „aceasta nu a fost luată ca atare”.

„A fost o afirmaţie – a şi reiterat preşedintele Macron acest lucru – care a dorit să şocheze un pic, ca să iniţieze un proces de reflecţie. Şi noi toţi suntem de acord că NATO este puternică, fiindcă membrii NATO sunt state democratice. Iar discuţia face parte din democraţie. Fără discuţie, nu poate să existe o democraţie şi, în acest fel, lucrurile sunt convins că vor merge foarte bine mai departe”, a spus șeful statului.

Acesta a mai precizat că în cadrul reuniunii NATO a fost salutată prezenţa Macedoniei de Nord ca al treizecilea membru al Alianţei.

UPDATE 15.56: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul Consiliului Atlantic, că tehnologia 5G priveşte şi securitatea Alianţei, fiind un proces care trebuie reglementat printr-o decizie colectivă în NATO.

„Devine din ce în ce mai clar că trebuie să legăm abordarea tehnologiei 5G și din punct de vedere al securității naționale, deci implicit și din punctul de vedere al securității NATO. Este un proces care nu e finalizat prin decizie, dar faptul că mereu se reia discuția arată că această preocupare există și ea este una reală. Odată ce introducem 5G, această chestiune devine vitală, fiindcă 5G nu înseamnă doar o telefonie mai performantă, este gândit să intre în toate sferele. Impactul va fi și pe securitate națională”, a adăugat şeful statului.

UPDATE 11.34: ,,Noi suntem de părere că este bine să începem o discuţie, un proces de reflecţie, dar sub conducerea secretarului general şi cred că în final asta va fi concluzia zilei de astăzi. Discuţii aşezate şi cred că foarte bune vom avea. Procesul de reflecţie asta urmăreşte, să găsim împreună strategia cea mai bună pentru NATO pe termen mediu şi lung, şi România este foarte hotărâtă să se implice mult în această discuţie”, a declarat Klaus Iohannis, înaintea întrunirii Consiliului Atlantic.

Potrivit acestuia, regiunea Mării Negre este vitală pentru NATO şi a fost inclusă într-o strategie a Alianţei.

„Cred că voi găsi multă deschidere, fiindcă tot la iniţiativa noastră întreaga regiune a fost inclusă într-o strategie NATO special dedicată regiunii Mării Negre şi aici vom continua cu succes, iar în ceea ce priveşte Comandamentul de corp de armată în principiu la nivel militar această ofertă a României a fost acceptată, dar ştim că procesul de decizie încă nu este finalizat şi continuă. Noi suntem optimişti”, a adăugat Klaus Iohannis.

Ştirea Iniţială:

În cursul zilei de miercuri, preşedintele Iohannis va participa la dejunul de lucru oferit de preşedintele SUA, Donald Trump, în onoarea şefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul naţional pentru Apărare.

Iohannis a arătat că, în cadrul reuniunii, va sublinia importanţa regiunii Mării Negre pentru NATO, afirmând că aceasta este vitală.

Ştirea Iniţială:

Preşedintele României participă miercuri în cea de-a doua zi a Summitului NATO de la Londra, la reuninea Consiliului Nord-Atlantic, unde va ţine o pledoarie pentru întărirea prezenţei Alianţei în bazinul Mării Negre în contextul sporirii ameninţări militare ruse din Peninsula Crimeea. De asemenea, şeful statului român a participat marţi seara la un dineu de lucru iniţiat de preşedintele SUA, Donald Trump şi a fost invitat la recepţia de la Palatul Buckingham, găzduită de Regina Elisabeta a II-a.

 

sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Programul şefului statului include miercuri, de la ora 11:00, o sesiune de lucru, în cadrul căreia liderii aliaţi vor discuta priorităţile NATO în actualul context internaţional de securitate şi deciziile necesare în vederea continuării procesului de adaptare a Alianţei.

După primirea oficială, fotografia de familie, este programată reuniunea Consiliului Nord-Atlantic

”Cu această ocazie, liderii aliaţi vor analiza stadiul de implementare a măsurilor pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, precum şi a celor legate de rolul Alianţei în proiectarea stabilităţii şi acordarea de sprijin statelor partenere. În acelaşi timp, şefii de stat şi de guvern din statele membre aliate vor adopta decizii privind modernizarea NATO şi creşterea rolului său în combaterea actualelor ameninţări şi provocări la adresa securităţii euro-atlantice”, arată Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, în cadrul dezbaterilor de astăzi, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia contribuţiile României în cadrul NATO, precum şi importanţa fundamentală a unităţii şi solidarităţii aliate şi va expune evaluările naţionale cu privire la evoluţiile de securitate la nivel regional şi global subliniind, în acest context, necesitatea continuării procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre.

sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele României a fost invitat miercuri şi la un dejun de lucru găzduit de preşedintele american Donald Trump, la care ar urma să participe doar reprezentanţii statelor care au alocat 2% din buget pentru Apărare. De altfel, Iohannis şi Trump au discutat şi marţi seară, cu prilejul recepţiei oferite de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham în onoarea şefilor de stat şi de guvern participanţi la Reuniunea NATO, unde ambii preşedinţi au participat împreună cu soţiile.

Ştire în curs de actualizare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.