Stoltenberg i-a replicat lui Trump. ”Statul Islamic ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorii pe care l-a pierdut în Siria şi Iran”

-


O retragere precipitată a NATO din Afganistan ar avea „un cost extrem de ridicat”, pentru că ar exista riscul ca această ţară „să redevină o bază pentru teroriştii internaţionali”, a declarat, marţi, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, scrie AFP.

„Afganistanul riscă să redevină o bază pentru teroriştii internaţionali care planifică şi organizează atacuri în ţările noastre, iar Statul Islamic ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorii pe care l-a pierdut în Siria şi Iran”, a reacţionat Jens Stoltenberg, ca răspuns la dorinţa preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, de a accelera retragerea militarilor americani desfăşuraţi în Afganistan.

De asemenea, acesta a mai formulat această atenţionare şi în timpul reuniunii miniştrilor Apărării de la sfârşitul lunii octombrie, iar argumentele sale au fost reluate luni de şeful majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, într-o atenţionare către Trump.

Liderul republican de la Casa Albă, învins la alegerile prezidenţiale de democratul Joe Biden, dar care va rămâne în funcţie până în ianuarie 2021, a promis să pună capăt „războaielor fără sfârşit” şi a vorbit despre o retragere totală până la Crăciun.

„NATO s-a dus în Afganistan după un atac asupra SUA pentru a se asigura că această ţară nu va mai fi niciodată un refugiu pentru teroriştii internaţionali. Sute de mii de soldaţi din Europa şi din alte părţi s-au alăturat trupelor americane în Afganistan, iar peste 1.000 dintre ai eu plătit cu viaţa. Avem în prezent mai puţin de 12.000 de soldaţi ai NATO în Afganistan, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt din forţe non-americane. Chiar şi cu noile reduceri ale SUA, NATO îşi va continua misiunea de instruire, de consiliere şi de asistenţă pentru forţele de securitate afgane şi s-a angajat să le finanţeze până în 2024”, a subliniat secretarul general al NATO.

Dorinţa SUA de a se retrage din această ţară după încheierea unui acord cu talibanii şi continuarea violenţelor ridică probleme serioase pentru Alianţă. Subiectul va fi discutat în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe din NATO la 1 şi 2 decembrie.

Citește și:

Franța recâștigă controlul asupra pandemiei. Nu vor fi noi relaxări la finalul celui de al doilea lockdown național


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.