Navalnîi a început să respire singur

-


Liderul opoziţei ruse, Aleksei Navalnîi a postat marţi pe Instagram o fotografie din spitalul din Berlin, unde este tratat în urma unei presupuse otrăviri cu noviciok în Rusia luna trecută, scrie AFP. În fotografie, Navalnîi apare stând în pat şi înconjurat de familie, iar mesajul său este că acum poate respira fără asistenţă.

”Bună. Sunt Navalnîi. Îmi este dor de voi. Încă nu prea pot să fac nimic, dar ieri (luni – n.r.) am putut să respir singur toată ziua”, a scris liderul opoziției ruse, marți, pe Instagram.

La rândul său, şeful serviciului extern de informaţii al Rusiei, Serghei Narîşkin, a declarat, marţi, că Kremlinul nu are niciun stoc de Noviciok, tipul de agent neurotoxic despre care Germania spune că a fost folosit pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, adăugând că are „întrebări” de adresat Berlinului.

Stocurile „au fost distruse în acord cu protocolul şi reglementările Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice” (OIAC), a subliniat Serghei Narîşkin, citat de agenţiile ruse de presă, precizând că a spune contrariul reprezintă o „dezinformare”.

De asemenea, acesta a mai dat asigurări că, „atunci că Aleksei Navalnîi a părăsit teritoriul rus, el nu avea nicio substanţă toxică în corp”, adăugând că Rusia are, „în această privinţă, numeroase întrebări pentru partea germană”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat, că  Moscova nu înţelege de ce nu a primit datele despre sănătatea opozantului pe care le-a cerut Berlinului.

Navalnîi, un critic neobosit al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un proeminent militant anti-corupţie, s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor intern din Siberia pe 20 august şi a fost transportat în Germania pentru tratament, în comă indusă, două zile mai târziu.

Teste de laborator realizate separat în Germania, Franţa şi Suedia au ajuns la concluzia că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, creat de sovietici în anii ’70. Liderii europeni au cerut o explicaţie din partea Kremlinului, care neagă orice implicare în momentul de față.

Citește și:

Peskov: „Lukaşenko rămâne preşedintele legitim al ţării şi interlocutorul lui Vladimir Putin”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.