Noi reguli şi măsuri de călătorie în străinătate. Ionuţ Nedea: „Nu sunt măsuri noi de carantinare în Bulgaria şi Grecia, dar situaţia este incertă”

-


Redeschiderea sezonului turistic din Grecia şi Bulgaria precum şi eliminarea măsurii de carantină de 14 zile la întoarcerea în România au făcut ca sute de români să revină din 15 iunie în locaţiile turistice favorite din aceste state. În pofida măsurilor de relaxare pe care acestea le-au luat pentru relansare turismului, creşterea numărului de noi cazuri de infectare cu COVID -19 au determinat autorităţile de la Sofia şi Atena să introducă noi restricţii. Astfel, în Bulgaria a devenit obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia unităţilor medicale şi a farmaciilor, iar Grecia va introduce de la 1 iulie pentru turişti un chestionar online care trebuie completat cu 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen şi-n baza căruia se va primi un cod de bare, care va determina cine va fi sau nu testat anti- COVID 19.

În acest context, Ionuţ Nedea, directorul agenţiei Litoralul Românesc, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că în Bulgaria şi-n Grecia nu sunt măsuri noi de carantinare, însă situaţia rămâne incertă în aceste state pentru că se vor lua măsuri de testare a turiştilor şi nu se cunosc încă criteriile în baza cărora se vor face acestea.

„Nu sunt măsuri noi de carantinare în Grecia şi Bulgaria, dar situaţia este incertă. Sunt nişte măsuri de testare pe care autorităţile le vor lua la destinaţii, dar şi pe aeroport, însă nu ştim cum se va face întrucât nu au fost date publicităţii. Nu ştim cum se va face această testare şi cine va primi recomandarea să o facă. De asemenea, nu ştim nimic despre modul cum se va stabili cine va prezenta sau nu un risc, şi nici dacă testările vor fi aleatorii. În continuare, sunt destinaţii turistice care închid accesul românilor şi altele nu vor să dea drumul, cum este Malta, Slovacia şi Danemarca, care deşi au relaxat şi au deschis zborurile spre destinaţiile externe, au păstrat încă restricţii pentru români. Există această incertitudine şi-n privinţa Greciei şi Bulgariei, pentru că se poate întâmpla ca statul român să pună restricţii în raport cu cazurile de infectare deja existente, ori invers. Şi-n Bulgaria, avem un număr de 100 de cazuri raportate vineri, dar puţine teste efectuate. Este cumva comparabil cu ce se întâmplă în România”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, Ionuţ Nedea, directorul agenţiei Litoralul Românesc.

Potrivit acestuia, cererea este mult mai mare în momentul de faţă pentru litoralul românesc decât pentru Grecia sau Bulgaria.

„România este favorită în momentul de faţă şi foarte mulţi turişti s-au reorientat către ţara noastră. Rămâne ca şi industria noastră să se ridice la nivelul cerinţelor acestora.  Sunt mai multe incertitudini în Grecia şi Bulgaria, cel puţin pe zona de zboruri, şi avem o cifră scăzută anul acesta în raport cu anul trecut”, a adăugat Ionuţ Nedea.

De la 1 iulie, Grecia va introduce chestionarul online şi codul de bare pentru testare

Turiştii care vor ajunge în Grecia începând cu 1 iulie vor trebui să completeze un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod de bare care va determina dacă trebuie să fie supuşi unui test de depistare a coronavirusului la sosire, scrie AFP.

Practic, Guvernul de la Atena a pus capăt în week-end procedurii de testare aleatorie a călătorilor în funcţie de ţara de origine, care a provocat confuzie în rândul turiştilor. Aceştia nu ştiau dacă trebuie să petreacă o noapte la hotel pentru a fi testaţi sau vor fi plasaţi în carantină după ce au aterizat pe aeroporturile din Atena şi Salonic.

Guvernul elen a introdus un nou protocol, care cere turiştilor să completeze un chestionar online cu 48 de ore înainte de sosirea în ţară, care conţine datele personale, precum ţara de origine sau ţările traversate în ultimele 15 zile. Completarea chestionarului va fi obligatorie până la data de 31 august.
Pe baza datelor furnizate, fiecare turist va primi un cod personal QR care va fi verificat, pe telefonul său mobil sau varianta imprimată pe hârtie, la punctul de sosire. În funcţie de codul de bare, turistul va fi direcţionat spre ieşire sau spre spaţiul de testare. În acest caz, persoana va trebui să se izoleze la adresa furnizată pe chestionar, unde va aştepta rezultatele testului, potrivit noului protocol de protecţie civilă.

Graţie acestei noi proceduri „vom aveam şanse mari de a putea depista majoritatea cazurilor importate”, a declarat Dimitris Paraskevis, membru al comitetului de experţi înfiinţat la Ministerul Sănătăţii din Grecia.

În ceea ce priveşte Croaţia, autorităţile de la Zagreb au decis pe 29 mai să îşi deschidă graniţele pentru cetăţenii din Slovacia, Cehia, Ungaria şi Austria.
Pentru turistii din România care vor călători în Croaţia, în următoarea perioadă, pentru a evita carantina obligatorie impusă de autorităţi este recomandat să se evite în drumul către staţiunile croate de la Adriatica, următoarele state: Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord şi Serbia.

Bulgaria a reintrodus luni obligativitatea purtării măștilor în toate spaţiile publice închise, după ce această ţară din Balcani a înregistrat cea mai mare creştere săptămânală a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, potrivit Agerpres.

„Singurul scop al acestei decizii este acela de a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor bulgari”, a declarat ministrul Sănătății Kiril Ananiev, adăugând că rezidenţii din Bulgaria trebuie să poarte măşti sanitare în magazine, la evenimente sportive, în cinematografe şi teatre. De asemenea, este obligatorie şi respectarea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri între persoane.

Bulgaria, o ţară cu o populaţie de aproape 7 milioane de locuitori, şi-a redeschis restaurantele şi cafenelele, după ce recomandările de izolare au fost ridicate pentru cele mai multe stabilimente.

Săptămâna trecută, Bulgaria a înregistrat 606 cazuri noi de COVID-19, cea mai mare creştere a numărului săptămânal de infectări cu noul coronavirus. Totalul cazurilor raportate a ajuns în această ţară la 3.905, iar cel al deceselor la 199.

Bulgaria, în stare de urgenţă epidemiologică până pe 13 iulie

Bulgaria a decretat stare de urgenţă epidemiologică pentru o lună în data de 13 mai, care a înlocuit precedenta stare de urgenţă, permiţând Ministerului Sănătăţii să extindă restricţiile implementate împotriva noului coronavirus. De asemenea, şi Serbia şi-a deschis deja granițele pentru cetățenii români, iar Muntenegru primește de la 1 iunie turiști din țările care înregistrează mai puțin de 25 de cazuri la sută. O listă cu peste 100 de țări pe care România încă nu se află deocamdată.

Citeşte şi:

Coronavirus în România. 269 de noi cazuri de COVID-19 şi 22 de decese, înregistrate în ultimele 24 de ore


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.