UPDATE: Schimbări în susținerea examenului de specialitate de către rezidenți

-


UPDATE: O sursă din sistemul medical ne-a explicat că pragul de 75% a fost introdus deoarece, în unele centre, examenul de specialitate se susține contra cost. Iar într-un an un număr foarte mare de rezidenți și-a susținut examenele acolo. Așadar, introducerea acestui prag nu a avut drept scop descurajarea rezidenților din diaspora care doresc să profeseze în țară. Cei plecați în afară își pot echivala stagiile, însă, în ciuda faptului că facem parte din UE, acest lucru se întâmplă foarte greu din cauza birocrației din România.

Un grup de medici rezidenți din diaspora reclamă faptul că ministerul Sănătății ar fi schimbat metodologia de susținere a examenului de specialitate, iar acest lucru ar putea fi un impediment pentru a profesa în România.

Concret, candidaţii ”vor putea susţine examenul numai în centrul universitar în care au efectuat minimum 75% din durata de pregătire în rezidenţiat“. Acesta este noul paragraf din metodologia pentru obţinerea titlului de medic specialist, medic dentist specialist şi farmacist specialist.

Inițial se specifica faptul că ”Pentru susţinerea examenului de specialist candidaţii pot opta numai pentru unul din centrele universitare în care au efectuat pregătirea”. Detalii aici

”Suntem un grup de medici rezidenți cărora ni se pun bețe în roate. Metodologia pentru examenul de specialitate s-a schimbat din mers cu scopul de a opri probabil susținerea examenelor în alte centre universitare. Schimbarea s-a făcut în timpul jocului. S-a pus un prag de 75% pentru a susține examenul într-un centru sau altul. Însă cei mai mici vor afla asta și vor putea să-și ia detașări pentru a fi sub acest prag. Problema este cea a celor care au făcut stagii în străinătate și nu întrunesc cei 75%. Ei nu vor fi primiți în examen, deci nu vor putea lucra în România. În orice țara civilizată, examenul se poate susține acolo unde dorește candidatul la fel cum este cu examenul de intrare în rezidențiat din România. De ce nu suntem lăsați să lucrăm aici?”, este mesajul unor medici rezidenți, potrivit stiridiaspora.ro.

Într-un răspuns pentru ”Adevărul”, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, Ioanel Sinescu, spune că rezidenţii îşi vor putea echivala stagiul de practică.  „Nu sunt la curent cu această modificare. Eu sunt de trei săptămâni în concediu. Cel mai probabil va exista un mecanism de echivalare a stagiilor de practică, astfel încât rezidenţii români din străinătate să nu rămână pe dinafară“, a explicat Ioanel Sinescu.

Examenul pentru obținerea titlului de specialist pentru medici, medici dentiști și farmaciști se va desfășura în perioada 17 octombrie-23 noiembrie 2018.

Cel mai probabil, va exista posibilitatea de a echivala stagiile de practică pentru că, în caz contrar, nu ar exista nicio logică în demersul ministerului în condițiile în care una dintre motivațiile creșterilor salariale ale mediclor a fost oprirea exodului cadrelor medicale și aducerea medicilor în țară.

Până la publicarea acestui text nu am reușit să obținem un punct de vedere din partea ministerului Sănătății.

Citește și:

Petiție pentru excluderea din profesia de medic a unui rezident. Jigniri gratuite la adresa diasporei


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.