(Ne)regula dintr-un spital de stat: „500 grame de cremvuști, 3 cutii de brânză topită, 1 bax hârtie WC…”. Lista cu „necesarul” la internare

-


Sistemul sanitar românesc este un izvor nesecat de nereguli, însă cea de la Centrul de Transplant Medular din Târgu-Mureș le întrece de departe pe toate. Potrivit Pressone, pacienţii primesc imediat după internare o listă cu „necesarul”, iar la o simplă parcurgere a listei prima dată te bușește râsul și-ți spui că sigur este o glumă. Dar nu este!

 

 

 

PressOne a intrat în posesia unei astfel de liste, pe care un fost pacient al Centrului a primit-o în urmă cu două luni, înaintea transplantului.

Foaia conţine indicații legate de ce trebuia să aducă de acasă. Printre altele: „500 gr. cremvuști, 3 cutii brânză topită, biscuiți, compot, 1 bax hârtie WC, 2 bax apă plată, 2 kg zahăr, 2 kg lămâie, 3-5 cutii ceai de fructe sau de mentă”.

Indicațiile sunt scrise cu majuscule, în timp ce informațiile cu adevărat importante, cele privind actele necesare internării, sunt trecute la finalul listei, cu litere mici.

Ar fi vorba de o „moștenire istorică”

Clinica este condusă în prezent de Lázár Erzsébet. „Am contactat-o telefonic pe șefa Secției Clinice de Hematologie și Transplant Medular, care mi-a confirmat existența acestei liste. Dar dânsa m-a informat că această listă nu este obligatorie, este o recomandare pentru confortul pacienților. Cu toate acestea am format o comisie de control și am dispus un control. Nu mi se pare normal, în condițiile în care noi asigurăm hrana necesară pacienților. Nu mi se pare normală această listă. Mi s-a spus telefonic că această listă este o moștenire istorică, de mult timp este această listă și se dă, este o moștenire istorică la nivelul compartimentului. Nu înțeleg cine a întocmit această listă și de ce a întocmit-o”, a explicat, pentru Digi24, Ioan Claudiu Puiac – managerul SJCU Târgu-Mureș.

Citește și: Cum poate colapsa sistemul public de sănătate din cauza celui privat


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.