Nesimțirea fardată ca „eveniment cultural”

-


Despre referendum o să se mai vorbească, se vor face analize și perdanții își vor face calcule la sediul de partid, ori după clopotele de mii de euro. Dar România reală e tot acolo.

În 48 de ore de alegeri nu poți repara o țară care are secole de nimicnicie în traistă. Știu, știu, Eminescu, stiloul, avionul cu reacție…

Am fost martor, fără voia mea, la o doză mică de românism chiar vineri, de Ziua Educației. Când Viorica Dăncilă, femeia care-l face pe Hagi să pară un erudit, se lovea cu limba română peste gură, pe o banală stradă in București, Sectorul 6, avea loc o nuntă.

Și ce mai nuntă…

Cred că era ora când corporatiștii dau pauză laptop-urilor și-și ridică trupurile anchilozate de pe scaunele făcute special pentru a le susține coloana. Ori ora când fiecare străduță te poate ajuta să mai fentezi puțin din traficul orașului.

De nicăieri a început să duduie maneaua, strada s-a blocat de mașini și cei mai stereotipici cocalari dirijau circulația astfel încât să nu-i deranjeze nimeni. Mașini scumpe erau parcate la capetele străzii astfel încât să nu poți trece de ele. Proțapul s-a scos în drum, la vedere, lângă mesele de cocktail-uri și umbreluțe, totul așezat meticulos pe covorul roșu, o mochetă ordinară. Ceea ce părea Salam (ori altul) urla cât îl țineau plămânii de opulență și fericire. S-au dat dedicații și se auzeau sume de bani, primiți de la cutare pentru cutare. Muzica a scos locuitorii unui bloc la fereastră, locuitori despre care am înțeles că nu se pot plânge, dezvoltatorul „superbei” cutii de chibrituri fiind chiar amfitrionul din stradă.

Poliția a apărut, probabil sesizată de vreun fraier care nu simte spiritul petrecerii și vrea să „strice” cea mai frumoasă zi a tinerilor miri.

Ce oameni, câtă dujmănie.

Polițiștii s-au văzut reduși la rol de paznici și ținte pentru sudălmile fraierilor din cartier și din trafic. Organizatorii impozantei nunți au pus la cale petrecerea cu depeșă oficială, având „la mână” o țidulă de la primărie care le oferea dreptul de a organiza un „eveniment cultural”. Da, ați citit bine: o kitchoasă nuntă a primit semnătura unor oficiali ca fiind „eveniment cultural”. Joac-o p-asta!

Polițiștii, tinerii care și-au tocit coatele la Academia, au stat impasibili la capăt de stradă, păzind nimicul. Ocazional vreun burtos-cefos se mai băga în seamă cu ei, explicând evidentul cu un aer superior, ținând în mână o cutie de băutură energizantă. Se știe! Ai nevoie de toată urina de taur pentru a face față la o chermeză stradală.

Din păcate tinerii polițiști, trimiși de superiori să țină sub control un „eveniment cultural” girat de oficialii de la primărie, nu vor face niciodată ceva pentru statutul lor. Vor protesta pentru bani, pensii, niciodată pentru evitarea unor momente penibile care pătează uniforma.

Cu referendum sau nu, cu ONG-uri sau o altă clasă politică (un vis stupid și ireal), undeva în această țară un politician tot va acorda o autorizație interpretabilă pentru un eveniment discutabil.

Cine crede că banii fluturați într-o nuntă manelistică rămân doar între frunțile transpirate ale petrecăreților e cel puțin naiv. Undeva, la distanță, o delicată mână numără o frumoasă sumă fără să-și pună problema că unii stau ore întregi în duduieli de manele și miros de grătar.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.