Netanyahu ar putea fi inculpat pentru corupție, fraudă și abuz de putere

-


Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat joi perspectiva de a fi inculpat pentru corupţie, calificând-o drept o ”vânătoare de vrăjitoare” şi un plan al adversarilor săi de a înlătura de la putere guvernul său de dreapta, informează AFP şi dpa.

„Stânga ştie perfect că nu poate să ne învingă la urne şi atunci, de trei ani, ea duce o vânătoare de vrăjitoare fără precedent pentru a da jos guvernul de dreapta pe care îl conduc şi a instala în locul lui guvernul stângist al lui Lapid şi Gantz”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Potrivit acestuia, intenţionează să rămână în funcţia de premier „mulţi ani de acum încolo”.

În schimb, Benny Gantz, fost şef al Statului Major al armatei, şi centristul Yair Lapid au anunţat săptămâna trecută că au format o alianţă în scopul câştigării alegerilor legislative anticipate din 9 aprilie şi că, în caz de victorie, vor asigura împreună, prin rotaţie, funcţia de premier.

Ministerul Justiţiei a comunicat că procurorul general Avichai Mandelbilt l-a informat pe premier despre decizia sa, care nu este definitivă, şi despre posibilitatea de a da explicaţii înainte de demersul oficial. Inculparea efectivă depinde de rezultatul unei audieri, care va avea loc probabil după alegerile generale din 9 aprilie. Netanyahu va avea ocazia să îl convingă pe procurorul general să nu îl trimită în faţa instanţei, în trei dosare de corupţie, care includ acuzaţii de mită, fraude şi abuz de încredere.

Printre altele, în „dosarul 4000” – nume de cod dat de anchetatori – este vorba despre asigurarea unei imagini favorabile a lui Netanyahu pe site-ul de ştiri Walla, în schimbul unor favoruri din partea guvernului care este posibil să fi adus grupului de telecomunicaţii Bezeq sute de milioane de dolari.

Citește și:

UPDATE. Summitul SUA-Coreea de Nord s-a încheiat. Trump: „Nu va mai face teste nucleare. Am încredere în cuvântul său”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.