Netanyahu a cerut o derogare la proces. Mandelblit l-a inculpat pentru corupție și abuz de putere

-


Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut oficial marţi o derogare pentru a nu se prezenta duminică la deschiderea procesului său unde este acuzat de corupţie şi aceasta, în pofida avizului Ministerului Justiţiei, care a insistat asupra prezenţei sale, scrie AFP.

Programat pentru mijlocul lunii martie, procesul premierului Netanyahu a fost amânat iniţial pentru 24 mai din cauza pandemiei de coronavirus. Măsurile de relaxare au permis redeschiderea şcolilor şi a tribunalelor, permiţând confirmarea acestei noi date.

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, l-a inculpat pe Netanyahu în noiembrie anul trecut, pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere, în trei dosare. Procesul trebuia să înceapă la jumătatea lui martie, dar a fost amânat pentru 24 mai din cauza epidemiei de coronavirus, în cadrul căreia s-au înregistrat în Israel peste 16.500 de cazuri şi 276 de decese.

În unul din dosare, cunoscut ca ”4000” sau ”Bezeq” (numele unui grup de telecomunicaţii), premierul este suspectat de asigurarea unui tratament preferenţial din partea guvernului, care i-a adus patronului câştiguri de ordinul milioanelor de dolari. În schimb, Netanyahu a beneficiat de o imagine favorabilă pe site-ul de internet Walla, una din organizaţiile media ale grupului.

Acesta şi-a început oficial duminică un nou mandat de prim-ministru, în fruntea unui guvern de uniune naţională cu fostul său adversar Benny Gantz. Premierul respinge toate acuzaţiile şi consideră că este victima unei conspiraţii a justiţiei. În Israel, funcţia de prim-ministru nu asigură niciun fel de imunitate, însă potrivit unei decizii a Curţii Supreme inculparea nu duce la interdicţia de a ocupa postul sau de a forma un guvern.

Citește și:

Rusia, principala amenințare la adresa securității Poloniei. Spre un nou ”Tratat de la Varșovia” în sens invers


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.