Netanyahu, inculpat pentru corupţie

-


Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost marţi inculpat formal pentru corupţie, după ce şi-a retras cererea de a fi protejat de imunitatea parlamentară, scrie Reuters.

 

Acesta se afla la Washington pentru discuţii cu preşedintele american Donald Trump, înainte ca acesta să anunţe planul de pace israeliano-palestinian propus de SUA, când procurorul general al Israelului a formulat acuzaţiile în faţa unui tribunal din Ierusalim.

Cererea de a beneficia de imunitate era oricum sortită eşecului, întrucât Netanyahu nu a avea în parlament suficiente voturi pentru ca ea să poată fi aprobată. El a fost acuzat la sfârşitul lunii noiembrie pentru fraudă, abuz de încredere şi mită, în trei dosare distincte. Ar putea dura însă luni sau chiar ani până când aceste dosare vor fi soluţionate. Netanyahu respinge acuzaţiile şi denunţă o „vânătoare de vrăjitoare şi o tentativă de lovitură de stat”, scrie Agerpres.

Pe lângă problemele penale, Netanyahu luptă şi-n alegerile anticipate din 2 martie, cel de-al treilea scrutin legislativ convocat în decurs de numai un an, după ce Knessetul (parlamentul) a votat autodizolvarea din cauza blocajului politic rezultat după alegerile din septembrie, în urma cărora Netanyahu şi rivalul său centrist Benny Gantz nu au reuşit să formeze un guvern de coaliţie.

Acesta din urmă, care a făcut şi el o scurtă călătorie la Washington pentru a discuta planul de pace american, revenise în Israel pentru a conduce în Knesset tabăra ostilă acordării imunităţii premierului în exerciţiu. În momentul de faţă, Netanyahu este suspectat că ar fi primit din partea unor oameni de afaceri cadouri în valoare de 264.000 de dolari în schimbul unor avantaje şi că ar fi încercat să-şi asigure o acoperire pozitivă în unele media scrise şi online în schimbul unor favoruri legislative sau financiare faţă de acestea. Deşi este inculpat formal, Netanyahu nu este însă obligat să demisioneze din postul de premier.

Citeşte şi:

MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în provincia Hubei


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.