Neuropsihiatrul desemnat de Macron să reformeze Educația din Franța vine în România

-


Neuropsihiatrul Boris Cyrulnik, pe care Emmanuel Macron l-a desemnat să reformeze sistemul educaţional din Franţa, vine în România, miercuri, 13 iunie la Conferinţă de Inaugurare a Institutului “Petit Enfance”. Evenimentul are loc la Institutul Francez din Capitală. Boris Cyrulnik este cunoscut îndeosebi pentru dezvoltarea conceptului de „reziliență” (a renaște din propria suferință).

 

“Institutul “Petite Enfance” a format peste 650 de persoane în această tehnică educaţională, utilizată cu rezultate excelente în Europa de Nord. Când educatorul valorizează relaţia cu copilul, transmiterea informaţiei se face foarte simplu. În şcolile din Finlanda şi Suedia, educarea se face fără nicio lacrimă şi numai cu zâmbete.” – a declarat celebrul Boris Cyrulnik,  fondatorul Institutului de Formare în educaţia preşcolară “Petit Enfance” din Franţa, potrivit Mediafax.

Institutul “Petit Enfance Boris Cyrulnik” din Bucureşti aduce un concept educaţional nou în România şi oferă cursuri pentru formarea părinţilor sau viitorilor părinţi, bunicilor, educatorilor, persoanelor care lucrează în centrele sociale, asistentelor medicale şi oricărei persoane interesate şi implicate în dezvoltarea copiilor între 0 şi 6 ani.

Atenţia şi preocuparea lui Cyrulnik pentru educaţia copiilor a pornit din perioada copilăriei sale când a fost victima nazismului. Provenit dintr-o familie de evrei ruşi emigranţi, Cyrulnik şi familia lui au devenit victime ale ocupaţiei germane. Pentru a-i salva viaţă, părinţii l-au lăsat într-o pensiune înainte de a fi deportaţi în Germania.

Rămas fără părinţi şi fără bani, copilul Cyrulnik ajunge într-un cămin de orfani din Bordeaux, unde o învăţătoare, Marguerite Farge, se opune cu propriile resurse politicii germane şi îl ascunde în propria ei casă. În 1943, în timpul unui bombardament, mai mulţi copii evrei sunt prinşi de nemţi şi închişi la Sinagogă Mare din Bordeaux pentru a fi deportaţi.

Boris reuşeşte să fugă pe fereastră unei toalete şi întâlneşte o asistentă medicală care devine și salvatoarea lui. După eliberarea Franţei, mătuşa sa, Dora, îl ia la Paris şi se ocupă de creşterea şi educarea lui.

Propria lui trauma l-a determinat să se dedice studiului dezvoltării copiilor între 0 – 6 ani, ajungând în 50 ani de cercetare să descopere aspecte importante care influenţează dezvoltarea copiilor.

Întregul sistem de formare are la baza Teoria Ataşamentului care oferă un compendiu de date ştiinţifice în care neuroştiinţa se aliniază cu activitatea psihologilor, sociologilor şi artiştilor pentru a explica modul în care încrederea în sine le oferă copiilor şansa de a învăţa cu plăcere, îi formează pentru şcoală şi îi pune în relaţie cu elementele esenţiale din viaţă de adult. 

Conferinţă din 13 iunie de la Institutul Francez din Bucureşti va fi moderată de Camelia Veţeleanu, fosta cursantă a Institutului Petite Enfance Boris Cyrulnik din Franţa şi membru fondator al institutului din Bucureşti.

Lista cărților scrise de Boris Cyrulnik poate fi consultată aici

Citește și:

Iordache se zbate să-i scape pe Dragnea și Tăriceanu de brațul lung al legii. Cum a măcelărit Codul de Procedură Penală artizanul OUG 13


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.