Educaţia în vremea pandemiei de coronavirus. Marius Nistor: „Nu vom mai avea numai forma clasică de predare”

-


Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, susţine că pandemia de coronavirus a adus o schimbare în sistem, prin introducerea predării online în contextul în care viitorul învăţământului va fi strâns legat de această nouă interacţiune dintre profesor şi elev. De asemenea, acesta a mai spus că majoritatea dascălilor s-au adaptat la noua situaţie impusă de COVID-19, iar viitorul va aduce o complementaritate între predarea clasică şi cea online.

 

sursa foto: Capital

„Am fost obligaţi de această pandemie să ne adaptăm, să venim cu o schimbare care ne-a fost impusă. Majoritatea colegilor noştri s-au descurcat. Avem şi dascăli care se pricep la aşa ceva. De asemenea, avem şi colegi care au reuşit să înveţe să facă lecţiile online de la cei care se pricep, precum şi de la platformele ministerului Educaţiei. Sunt şi profesori care nu vor să se adapteze la online, şi atunci cine nu vrea trebuie să fie determinat să facă acest lucru. Viitorul învăţământului, vă spun foarte clar, este legat şi de această interacţiune online. Nu vom mai avea numai forma clasică de predare. Sunt colegii de ai noştri, care au prins gustul predării online, însă niciodată  predarea online nu o va putea înlocui pe cea „face to face”. Se pot completa şi suplini reciproc”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Potrivit acestuia, noul an şcolar trebuie să înceapă în alte condiţii din cauza pandemiei de coronavirus, iar până la toamnă oficialii de la Educaţie trebuie să se rezolve problema suprapopulării din unele şcoli şi grădiniţe, unde nu se va putea respecta distanţarea socială şi finanţarea per capita.

„”Am cerut să avem discuţii pe subiectul coronavirusului cu Ministerul, pentru că este clar că noul an şcolar trebuie să înceapă în alte condiţii. În momentul de faţă, avem şcoli suprapopulate cu clase începând de la clasa pregătitoare şi continuând cu celălalte care au peste 35 de elevi într-o sală. În aceste condiţii, nu poţi să vorbeşti despre distanţare socială. Avem grădiniţe foarte căutate, unde avem peste 35 de preşcolari la grupă. Este clar că-n condiţiile în care vreme de 30 de ani s-au retrocedat sute de spaţii de învăţământ, s-au comasat şi desfiinţat peste noapte unităţi şcolare, nimeni nu va putea să recupereze ceea ce s-a pierdut în aceşti ani. Şi atunci este clar că trebuie să vii cu nişte măsuri, care sunt de avarie în momentul de faţă. În două luni, nu o să construiască nimeni grădiniţe şi şcoli. Atunci, apelezi la variantele acestea modulare. Trebuie să apelezi la aşa ceva pentru că nu poţi să privezi copilul de Educaţie. Şi totodată trebuie să găseşti soluţii pentru unităţile de preşcolari şi elevi. Este vorba şi de o implicare administrativă şi de una a Ministerului de Interne, pentru că nu este normal că şcolile să cedeze presiunilor părinţilor, care îşi doresc să aibă copii doar într-o anumită şcoală, la o anumită profesoară, educatoare, etc. Nu contează care sunt posibilităţile unităţii şcolare în cauză, iar în acest sens MAI ar trebui să fie atent când avem sute de persoane care stau la aceeaşi adresă. Lucrurile acestea se întâmplă de ani de zile şi nimeni nu a luat nicio măsură”, a adăugat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

De asemenea, acesta a mai spus că Ministerul Educaţiei trebuie să ceară să se respecte legea în ceea ce priveşte efectivele de elevi de clasă pentru a se putea respecta măsurile de distanţare socială.

„S-a dat posibilitatea ca părintele să îşi ducă copilul exact în zonă şi la şcoala unde şi-a pus viza de flotant. Şi asta crează presiune pe unitatea de învăţământ, precum şi finanţarea per capita. Am cadre didactice, dar am nevoie de bani, căci dascăli am de unde să iau. Este greu ca să vină cineva să refacă totul în două luni. Vin cu soluţii de avarie. Ministerul trebuie să ceară de pe acum că să se respecte Legea Educaţiei în ceea ce priveşte efectivele de elevi la clasă. Acestea sunt lucruri care se pot face. Ce faci totuşi cu şcolile şi grădiniţele suprapopulate? Trebuie totuşi o variantă de echilibru, pentru că avem unităţi de învăţământ, care nu au un număr foarte mare de elevi, iar altele unul foarte mic”, a adăugat Marius Nistor.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Monica Anisie a declarat, luni, la postul Digi 24, că şcolile românești nu sunt pregătite să primească elevi în condiții de pandemie.

„Fac față acum, când în bănci stau doar elevii din clasele a VIII-a și a XII-a. Însă distanțarea socială nu va mai putea fi respectată din toamnă, în noul an școlar”, a subliniat Monica Anisie.

Potrivit acesteia, la încheierea examenelor naţionale trebuie să se pregătească un nou plan pentru deschiderea noului an şcolar din toamnă în contextul apariţiei unui nou val de infectări cu coronavirus.

„În funcție de evoluția epidemiei la nivelul țării, va trebui să gândim măsurile cele mai bune pentru elevi și pentru profesori. Includem între aceste măsuri distanțarea fizică. Este adevărat, infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării ca la examenele naționale. Trebuie să ne gândim cum am putea pune în practică o astfel de situație”, a conchis ministrul Educaţiei.

De asemenea, aceasta a dezvăluit și lecția care a fost învățată la minister în urma acestei experiente a pandemiei: „Sunt colegi de la Ministerul Educației care sunt mai tradiționaliști, dar ne-am adaptat cu toții. Elevii au învățat că se poate continua învățarea și de acasă și că vor putea să desfășoare și lecții în format online. Iar profesorii au învățat că trebuie să participe la o formare serioasă în următoarea perioadă, pentru a putea, dacă cumva vom avea un al doilea val, să realizeze lecții online atractive pentru elevi”.

Citeşte şi:

UPDATE. Starea de alertă va fi prelungită. Iohannis: „Guvernul a luat cele mai bune măsuri care au dus la limitarea pandemiei”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.