Noi dezvăluiri macabre despre asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

-


La o lună de la asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în clădirea Consulatului saudit de la Istanbul, consilierul preşedintelui Turciei, Yasin Aktay, susţine, că trupul acestuia a fost „dizolvat” în acid sulfuric. De asemenea, logodnica jurnalistului saudit a cerut comunităţii internaţionale să depună eforturi pentru ca cei implicaţi în oribilul asasinat să fie deferiţi justiţiei.

 

”Vedem în acest stadiu că ei nu s-au limitat doar să-l dezmembreze, ci s-au debarasat, dizolvându-l. Potrivit ultimelor informaţii de care dispunem, motivul pentru care au dezmembrat corpul a fost ca să se dizolve mai uşor”, a declarat  cotidianului Hurriyet, Yasin Aktay, consilier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

De asemenea,  în cadrul unei conferinţe de presă joi la Washington, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Palladino, a afirmat că ”rămăşiţele lui Khashoggi trebuie localizate şi restituite familiei sale pentru a fi înhumate în mod corespunzător cât mai repede posibil”.

Editorialistul Jamal Khashoggi, colaborator al The Washington Post, a fost ucis la 2 octombrie la consulatul saudit din Istanbul, unde s-a dus pentru un demers administrativ în vederea căsătoriei sale cu o tânără din Turcia, Hatice Cengiz.

La o lună de la asasinarea sa, în pofida eforturilor depuse de autorităţile turce, corpul său sau ceea ce a mai rămas din el nu a fost găsit încă. Parchetul din Istanbul a afirmat într-un comunicat publicat miercuri că ”victima a fost dezmembrată” şi că ”s-au debarasat de ea”, fără însă a preciza cum.

După ce a afirmat mai întâi că Jamal Khashoggi a părăsit consulatul la scurt timp după ce a venit, apoi că acesta a murit în urma unei altercaţii, Riadul a recunoscut în cele din urmă o ”operaţiune neautorizată” de putere.  În timp ce numeroşi oficiali şi media turce îl incriminează direct pe prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman, numit şi ”MBS”, Riadul încearcă să îndepărteze suspiciunile asupra acestuia, insistând pe caracterul ”neautorizat” al operaţiunii.

La rândul său, Hatice Cengiz a cerut SUA, ţară în care Khashoggi se exilase din 2017, să fie ”în fruntea eforturilor” de a-i aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei.

”Primul amendament al Constituţiei lor simbolizează idealurile întruchipate de Jamal”, a spus ea.”Or, în faţa acestei tragedii, administraţia Trump a adoptat o poziţie lipsită de orice fundament moral”, a adăugat logodnica jurnalistului.

Washingtonul exercită presiuni asupra Riadului să elucideze acest caz, dar pare să-l menajeze pe ”MBS”, un puternic aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat Mike Pompeo a apreciat joi că va dura încă ”câteva săptămâni” înainte ca SUA să dispună de suficiente dovezi pentru a putea impune sancţiuni împotriva persoanelor implicate în acest asasinat.

Chiar dacă a insistat asupra caracterului ”inacceptabil” al asasinării jurnalistului, Pompeo a subliniat totodată că SUA ”intenţionează să se asigure că relaţiile (lor) cu Riadul rămân intacte”.

Ultimele dezvăluiri macabre ale circumstanţelor uciderii lui Khashoggi coincid cu ”Ziua internaţională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor”, instituită de UNESCO şi marcată vineri.

Citeşte şi:

Profesorul şpăgar de la Academia de Poliţie şi-a recunoscut fapta

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.