UPDATE: Prima demisie de la Spitalul Universitar. Doi asistenți se află în greva foamei

-


UPDATE: Directorul financiar contabil al Spitalului Universitar a demisionat miercuri ca o formă de protest față de atitudinea managerului spitalului Adriana Nica.

UPDATE: Asistentul medical care a denunțat neregulile din Spitalul Universitar se află în greva foamei în fața unității medicale. În această dimineață, bărbatului i s-a făcut rău și pentru că a refuzat ajutorul colegilor săi a fost dus cu un taxi la Spitalul Militar. Medicii de acolo nu l-au tratat pentru că nu l-au considerat un caz urgent. Bărbatul a revenit în fața spitalului, unde i s-a alăturat în demersul său și o colegă. Ceilalți angajați au renunțat temporar la protest.

Noi proteste ale angajaților de la Spitalul Universitar au loc miercuri dimineață. Infirmierele și asistenții medicali sunt nemulțumiți de modul în care sunt tratați pacienții, de condițiile de muncă, dar și de faptul că sunt puși să aleagă între plata sporurilor pentru condiițile grele de muncă și voucherele de vacanță. Între timp, la Spitalul Universitar se află Corpul de Control al ministerului care vrea să afle cum au fost și dacă au fost cheltuiți banii alocați pentru buna funcționare a spitalului.

 

Daniel Simion, unul dintre asistenții medicali care a avut curaj să vorbească despre problemele din spital, se află în greva foamei. Astăzi dimineață i s-a făcut rău, dar bărbatul nu va renunța la greva foamei.

”Situația nu este nouă, dar se agravează în fiecare zi. În acel spital sunt paturi de când a fost înființat spitalul. Primul lucru pe care ar trebui să-l întrebe toată lumea este cum de acest spital poate avea autorizație de funcționare. Răspunsul este în diferite ordine de ministru. Ministrul Bodog a prelungit din pix toate avizele până în 2020. Oamenii își acoperă fundul unul altuia. Cum poate un profesor universitar să ia o șpagă pentru a-l opera pe un pacient într-o sală de operație în care el nu și-ar opera rudele niciodată? Autoritățile trebuie să țină partea pacientului”, a spus Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Scandalul în care este implicat Spitalul Universitar în acest moment a izbucnit luni dimineață când circa 20 de asistenți medicali și infirmiere au ieșit în fața unității sanitare nemulțumiți că au fost obligați să aleagă, din lipsă de bani, între voucherele de vacanță și plata pentru condiții grele de muncă. În fața camerelor de luat vederi, angajații au început să-și spună off-urile și așa s-a aflat de condițiile inumane în care muncesc. Concret, o asistentă acuză că aparatul de aer condiționat nu funcționează într-o sală de operații, iar temperatura urcă și la 40 de grade, fiind un mediu prielnic pentru muștele care vin de la morgă. Instrumentarul, mai acuză angajații, a fost spălat cu apă și săpun lichid, iar scaunele și mesele au fost retapițate deci aveau gândaci în interior.

Într-o intervenție telefonică, managerul spitalului Adriana Nica a respins toate aceste acuzații, arătându-se chiar surprinsă de unele afirmații. Ministerul s-a sesizat și a trimis Corpul de Control, la fel și DSP.

Ministrul Sorina Pintea se află în concediu, iar când va reveni la minister va lua măsuri concrete, pe baza verificărilor făcute de  Corpul de Control.

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.