Noi provocări militare ale Rusiei în largul Peninsulei Crimeea. Un nou avertisment pentru autorităţile de la Kiev?

-


Kremlinul a organizat, vineri, noi exerciţii militare cu tiruri cu rachete şi avioane de luptă în largul Peninsulei Crimeea, pentru a pune şi mai multă presiune pe autorităţile de la Kiev, în ajunul alegerilor legislative anticipate de duminică. De asemenea, oficialii ruşi au susţinut că manevrele militare din Marea Neagră au fost manevre planificate din timp.

 

Echipajul de luptă al fregatei „Amiralul Makarov” a lovit cu succes o rachetă-ţintă (de tipul Progres) cu sistemul antirachetă Ştil în timpul unui exerciţiu desfăşurat în largul Crimeii, a declarat căpitanul de rangul II, Aleksei Rulev, şeful Departamentului de comunicare al Flotei Rusiei din Marea Neagră, potrivit TASS.

De asemenea, forţele ruse au folosit în cadrul  exerciţiilor de luptă şi sistemul antirachetă de coastă „Utios”, care a avut drept sarcină să detecteze o grupare navală a unui inamic imaginar şi să o neutralizeze cu tiruri cu rachete.

„Componentele operative ale fregatei „Amiralul Makarov” şi ale sistemului de coastă „Utios” au efectuat tiruri cu rachete. Am desfăşurat un exerciţiu comun al forţelor navale cu sistemul de rachete antinaval „Utios” (cu baza în silozuri) în apele Mării Negre”, a adăugat oficialul marinei militare ruse.

Perimetrul de desfăşurare a exerciţiului a fost închis circulaţiei maritime, pentru securizarea respectivei zone în Marea Neagră fiind mobilizate 17 nave de luptă şi auxiliare, precum şi aviaţia militară maritimă. În zonă au participat şi avioane de vânătoare şi de luptă Su-27 şi Su-30 din cadrul Districtului militar Sud au lansat rachete şi bombe asupra posturilor de comandă ale unui inamic imaginar în cadrul unui exerciţiu desfăşurat, joi, pe terenul de antrenamente Ciauda din Crimeea.

„Echipajele avioanelor de luptă miltirol Su-27 şi Su-30 din cadrul forţelor aeriene ale Districtului militar Sud, cu baza pe aerodromul Belbek (Crimeea), au lansat tiruri cu rachete şi au efectuate bombardamente împotriva unor ţinte la sol ale unui inamic imaginar la centrul de antrenamente Ciauda, în apropiere de Feodosia”, potrivit unor oficiali ruşi din cadrul Districtului militar Sud.

În momentul de faţă, Rusia desfăşoară exerciţii militare în Marea Neagră de la începutul acestei luni, o parte dintre acestea au fost efectuate în paralel cu exerciţiul „Sea Breeze 2019”, organizat de NATO, împreună cu parteneri din zona Mării Negre la începutul acestei luni.

Pe 10 iulie, nava ‘Smetlivîi’ din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră a intrat în zona închisă unde avea loc exerciţiul cu participarea NATO şi a Ucrainei. Nava rusească a apărut în zona unde vase ale NATO efectuau tiruri cu tunuri de artilerie. Kievul a declarat că „Smetlivîi”, care a pretextat probleme la sistemul de comunicaţii, ar fi putut provoca o situaţie periculoasă prin apariţia sa în acel perimetru.

Soarta marinarilor ucraineni reţinuţi în noiembrie, la mâna justiţiei lui Putin

Un tribunal din Moscova a ordonat miercuri ca primii şase dintre cei 24 de marinari ucraineni reţinuţi de Rusia în apropiere de Crimeea în noiembrie 2018 să rămână arestaţi timp de încă trei luni, informează Reuters.

Marina rusă a capturat marinarii ucraineni şi trei vase ucrainene în Strâmtoarea Kerci, care făce legătura între Marea Neagră şi Marea Azov pe 25 noiembrie 2018. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în iunie că soarta marinarilor ucraineni trebuie să fie judecată în legătură cu eliberarea cetăţenilor ruşi reţinuţi în Ucraina.

În schimb, Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării a informat în lun mai că Moscova ar trebui să elibereze marinarii imediat. De asemenea, Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare o rezoluţie prin care se cere Rusiei să îi elibereze „imediat și necondiționat pe toţi cetățenii ucraineni pe care i-a reținut în mod ilegal și arbitrar”.

Rezoluția – care nu are putere de lege – cere și eliberarea protestatarilor pașnici din Piața Roșie, reținuți pe 10 iulie, ca și pe cei 24 de marinari ucraineni, reținuți în noiembrie anul trecut, în strâmtoarea Kerci, împreună cu trei vase ucrainene. Rezoluția mai cere Rusiei să publice o listă completă cu prizonierii pe care îi deține în „teritoriile ucrainene ocupate Donbas și Luhansk și să le permită accesul la avocați și la familii”.

Rezoluția propune ca Uniunea Europeană să „monitorizeze în permanență procesele victimelor persecuțiilor politice din Federaţia Rusă și Crimeea ocupată”. Rezoluția mai spune că este luată în considerație posibilitatea impunerii de sancțiuni celor care „sunt răspunzători de reținerea și judecarea prizonierilor politici”.

Citeşte şi:

Reînarmarea Germaniei, pas cu pas

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.