Noile sancţiuni ale SUA destabilizează economia Rusiei. Rubla a atins nivelul deprecierii din 2016

-


Noile sancţiuni impuse Rusiei pentru implicarea acesteia în alegerile din SUA din 2016 au depreciat, miercuri, rubla cu 3% în faţa dolarului, ajungându-se astfel la minimul ultimelor 21 de luni.

 

Printre măsurile impuse de administraţia Trump Rusiei există şi o lege ca putea interzice entităţilor din SUA să cumpere datorii ruseşti, limitând totodată operaţiunile băncilor ruseşti în SUA. De asemenea, aceste noi sancţiuni au trimis activele ruseşti pe un trend descendent şi au transformat rubla în „pierzătorul” zilei.

Miercuri, un dolar echivala cu 65,43 de ruble, în comparaţie cu 63,51 ruble la sfârşitul zilei de miercuri. Acest nivel nu a mai fost întâlnit din noiembrie 2016.

Ameninţarea sancţiunilor a mai afectat cursul rublei şi în trecut, iar analiştii se aşteaptă la o evoluţie mai agresivă în continuare. Până acum, rubla s-a depreciat cu 13,5% în faţa dolarului în 2018, potrivit FactSet.

„Această lipsă de predictibilitate cu privire la strategia de sancţiuni sub administraţia Trump vor menţine un risc ridicat asupra datoriilor suverane ale Rusiei, la un nivel mult sub fundamentele justificabile. Politicile externe ale SUA faţă de Rusia au devenit din ce în ce mai stricte. Însă „o interdicţie pe tranzacţionarea sau deţinerea datoriei ruseşti, de mai multe ori, a fost considerată o variantă prea riscantă de Trezoreria americană, ceea ce face această idee să devină puţin probabilă, dar nu imposibilă”, a adăugat Maya Senussi, economist senior în cadrul Oxford Economics.

De asemenea, gigantul industrial rus Uralvagonzavod a anunțat, miercuri, că va concedia 15,000 de lucrători. Corporația Uralvagonzavod produce tehnică militară (inclusiv celebrele tancuri T-72 și T-90), dar și vagoane, tramvaie, mașini agricole și de construcții.
Deși un deceniu în urmă statul rus a injectat 25 de miliarde de ruble (400 milioane $) în UVZ pentru a-l menține pe linia de plutire, situația corporației este dramatică, totul pe fondul corupției, cererii slabe de tancuri și material rulant, decalajului evident (la produsele civile) față de competitorii din Vest și Japonia și Coreea de Sud.

Citeşte şi:

Bancpost, amendată și acuzată de ANPC de practici comerciale incorecte

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.