Norica Nicolai, despre un posibil blocaj în ceea ce privește candidatura lui Kovesi la Parchetul European

-


După prima rundă de negocieri, Parlamentul European și Consiliul nu au ajuns la un acord privind numirea procurorului-șef european. Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai susține că, de fapt, negocierile privind viitorul șef al Parchetului European vor ajunge într-un blocaj.

 

„Trebuie să vă spun un singur lucru: nu se știe că jumătate din Consiliu o susține pe doamna Kovesi, deoarece Consiliul a plecat cu un mandat. Și mandatul este cel decis în Consiliu, respectiv candidatul francez. Nu știu cum e cu cei trei reprezentanți ai Parlamentului care nu au un mandat foarte clar, sigur ei trebuie să apere votul din parlament, dar nu sunt obligați să facă asta. Faptul că, în momentul de față, negocierile sunt blocate și urmează o altă rundă, spune foarte mult despre opțiunile cu privire la această funcție”, a explicat Nicolai la RTV.

În opinia sa, decizia privind viitorul procuror european va fi una politică. „Va fi luată în raport de impactul pe care nominalizarea doamnei Kovesi, care este controversată, nominalizată într-o procedură foarte netransparentă și care s-a modificat în timpul negocierilor, ceea ce poate atrage atacarea acesteia la Curtea de Justiție Europeană, va pune foarte mult în discuție o nominalizare efectivă a doamnei Kovesi. De obicei, Consiliul își menține permanent punctul de vedere. Cred că vom ajunge la un blocaj, cel puțin în această perioadă, în ceea ce privește candidatura doamnei Kovesi”, a mai spus Norica Nicolai.

Negocierea dintre cele două instituții europene e necesară pentru că votul din Parlamentul European diferă de cel din Consiliul UE. Kovesi a ocupat primul loc la votul din cele două comisii din PE (LIBE și CONT), în timp ce votul indicativ din Consiliul UE l-a plasat pe primul loc pe candidatul francez, Jean- Francois Bohnert.

Citește și: Cine sunt cei 10 cei mai mari exportatori de cereale din România


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.