Nu mai fi o victimă a violenței domestice! Andreea Bragă, despre pașii de urmat în astfel de situații

-


În România, o femei din patru este agresată fizic de partener. Neoficial, numărul victimelor violenței domestice este mult mai mare, deoarece femeile aflate în astfel de situații își construiesc propria „colivie” pentru a se apăra și rămân captive acolo. Andreea Bragă, director executiv al Centrului Filia, a declarat, pentru Jurnalistii.ro, că victimele violenței domestice trebuie să-și învingă teama și să ceară spirjin întrucât o astfel de situație nu poate fi gestionată decât cu ajutorul specialiștilor.

Foto: Facebook

„Este foarte greu să ieși dintr-o relație abuzivă, mai ales atunci când abuzul are loc de foarte mulți ani. Un pas important este consilierea psihologică, pentru că, dincolo de dependența economică, una dintre cele mai puternice dependențe este cea psihologică de agresor. Tot ce spune agresorul este internalizat”, a declarat Andreea Bragă.

Violența începe cu un control excesiv

Violența fizică este ultima formă a violenței domestice. „Violența începe mult mai devreme cu un control excesiv din partea partenerului, cu izolarea fizică față de familie, de prieteni. Dacă la început pare o dovadă de iubire, pentru că, la început, noi confundăm gelozia cu iubirea, un control excesiv duce ușor la un control economic”, a mai precizat Andreea Bragă.

O victimă a violenței domestice este dominată de teamă, ceea ce o ține și paralizată în a iniția orice acțiune salvatoare. Se teme să se ducă acasă, se teme când aude că partenerul pune mâna pe clanță într-un anumit fel, pentru că îi dă senzația că va avea loc un incident violent, se confruntă cu violența verbabă. I se spune că nu este bună de nimic, că nimeni nu se va mai uita la ea, iar toate aceste lucruri, repetate ani la rând, ajung să fie crezute de victimă. „Și pentru că le internalizează, ajunge să aibă o părere proastă despre ea, care, la pachet cu o depresie, complică foarte mult situația, dacă nu are o rețea de suport. În plus, noi, cei din jur, de multe ori judecăm victima și mai puțin agresorul”, a mai precizat Andreea Bragă.

Realitatea crudă arată că victimele se întorc la agresor. Nu se cunoaște o statistică în România în acest sens, însă în SUA este o medie de până la 9 ori în care victima se întoarce la agresor. Sunt însă și victime care după o palmă pleacă și nu se mai întorc la agresor. Însă cele mai multe victime trăiesc 20, chiar 30 de ani cu un astfel de agresor, la care se întorc de fiecare dată. „Aceasta este o medie pe care noi trebuie s-o conștientizăm și cu care trebuie să lucrăm. La Poliție, 50% dintre plângeri sunt retrase. De aici și o frustrare a polițiștilor. Însă ei trebie să-și facă datoria”, a mai precizat Andreea Braga.

Pașii concreți pe care îi are de făcut o victimă a violenței domestice:

1.Consilierea psihologică, care o va face să-și amintească cine este, ce-și dorește de la viață, cum să fie respectată și să învingă frică care este cel mai mare dușman într-o relație abuzivă.

2.Solicitarea unui ordin de protecție de la instanță.  Acest ordin se poate solicita și cu ajutorul organizațiilor. Există mai multe organizații neguvernamentale în Capitală, de exemplu, care oferă consultanță gratuită. De asemenea, Direcțiile de asistență socială și protecția copilului din fiecare sector au obligația să asigure consiliere psihologică și juridică pentru victimă.

3.În cazul unei situații de criză, când are loc un incident violent și victima simte că viața ei sau a copiilor este amenințată, trebuie sunat de urgență la 112. Începând de anul trecut, un echipaj de poliție se deplasează la fața locului și, pe baza unui formular de evaluare a riscului, are puterea de a emite un ordin de protecție pentru 5 zile. Pe loc, poliția poate evacua agresorul din casă. Până acum polițiștii nu puteau face acest lucru. Acum nu mai contează dacă proprietatea este privată. Evacuarea se poate face și dintr-o clădire de birouri.

Fără sprijin în timpul nopții

România este încă foarte departe de felul în care ar trebui să funcționeze statul în ceea ce privește victimele violenței domestice.

Începând din luna mai, dacă o femeie bătută pleacă noaptea pe stradă, ea nu mai are unde să se ducă. Primăria Municipiului București a anunțat întreruperea finanțării singurului adăpost de criză pentru femeile victime ale violenței domestice și a consilierii, după doi ani și jumătate. Asociația ANAIS a oferit, cu sprijinul Direcției de Asistență Socială și cu contribuția unor sponsori și donatori, consiliere socială, juridică și psihologică pentru 785 de femei, iar în Centrul de primire în regim de urgență „Casa INVICTA” au fost găzduite peste 455 de femei, informează reprezentanții Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

În lipsa finanțării, serviciile de găzduire a femeilor și copiilor, de consiliere socială, juridică și psihologică, de parenting și referire către servicii rezidențiale pe termen mediu și lung vor înceta începând cu luna mai 2019.

Conform recomandărilor Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei ar trebui să existe minimum:

  • Un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori.
  • Un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice.
  • Un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.

Aceste recomandări înseamnă pentru București asigurarea unei disponibilități de minimum 184 de locuri în adăposturi pentru femei, 5 centre de criză pentru victimele violului, 19 centre de consiliere pentru victimele femei.

Deși aceste servicii nu sunt acoperite, în loc să le suplimenteze, Primăria decide să întrerupă finanțarea unei organizații care furnizează aceste servicii de ani de zile, cu personal calificat și profesionist.

Autoritățile locale din București sunt somate să găsească de urgență o soluție pentru finanțarea continuă a serviciilor pentru victimele violenței domestice în acord cu prevederile legii și cu respectarea recomandărilor minime ale Consiliului Europei.

Poți semnala un caz de violență domestică și anonim

Dacă cunoști pe cineva care este victimă a violenței domestice, însă ți-e frică pentru viața ta, poți suna anonim la Direcția generală de asistență socială și portecția copilului din fiecare județ.

Totalul infracțiunilor a crescut în 2018 față de 2017 cu 2.200 de cazuri. Cea mai mare frecvență o au faptele încadrate la loviri sau alte violențe, respectiv 56% din total în 2017 și 58% din total în 2018. iar creșterea numărului acestor infracțiuni între ultimii doi ani este de 2.336 de cazuri. Detalii aici

Citeșteș și: Cum ne „împrietenim” cu divorțul. INTERVIU cu psihologul Lenke Iuhos


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.