NU STAȚI ÎN FRIG! Pericolele la care se expun cardiacii din cauza gerului

-


Nu subestimaţi două pericole nebănuite ale temperaturilor scăzute: infarctul miocardic şi hipotermia de incintă. Vremea geroasă, vântul şi umezeala pot dubla riscul de infarct miocardic. Un pacient de 50 de ani nu a mai putut fi salvat.

La fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%, dar efectele frigului asupra organismului sunt accentuate atunci când se asociază factori de risc precum îmbrăcămintea necorespunzătoare, patologia cardiovasculară preexistentă sau consumul de alcool.

Este posibilă şi instalarea ,,hipotermiei de apartament”, mai frecventă la vârstnici, determinată de lipsa furnizării căldurii în sistem centralizat sau de imposibilitatea financiară de a asigura o temperatura adecvată în locuinţă şi favorizată de utilizarea medicaţiei sedative, afecţiunile neurologice şi imobilizarea prelungită. În plus, copiii lăsaţi nesupravegheaţi în casă sau maşină pot fi afectaţi de forme severe de hipotermie datorită posibilităţilor limitate de reglare a echilibrului termic.

Atenție la consumul de alcool!

O menţiune specială legată de consumul de alcool: jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool iar căderea în străda în frig şi umezeală face ca gravitatea acestor cazuri să creasca. Este bine să evitaţi ingestia etanolului atunci când temperaturile sunt scăzute pentru că falsa senzaţie de încălzire iniţială este asociată cu piederi importante de căldura datorită vasodilataţiei. În plus consumul de alcool duce subevaluarea pericolelor şi creşte riscul de instalare a degerăturilor şi a hipotermiei.

Pentru a nu fi afectaţi de frig vă recomandăm evitarea deplasării şi a efortului fizic intens la primele ore ale dimineţii sau seara, când temperaturile sunt extrem de scăzute, alegeţi haine groase care să va asigure protecţia feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor, consumul de lichide calde, evitarea expunerii prelungite la frig şi alternarea expunerii cu repausul în spaţii încălzite precum cele publice, magazinele, staţiile de benzină, gări, precum şi evitarea imobilizării prelungite şi asigurarea unei activităţi fizice.

Frigul din case!

Pentru a preveni hipotermia de apartament vă recomandăm să mentineti o temperatură de minim 21 de grade în apartamente întrucât expunerea îndelungată la chiar la temperaturi pozitive dar în condiţii de repaus şi îmbracăminte poate provoca hipotermie. Alimentaţi-vă corespunzător şi evitati consumul de alcool sau excesul de sedative. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite sau măcar daţi un telefon. Verificaţi periodic starea centralei de apartament.

Dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung nu uitaţi să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea. Şi în aceste cazuri e bine sa evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurati măcar o activitate fizică  minimală. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa pâna la adăpost deoarece vă puteţi rătaci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon