O bacterie intraspitalicească devine tot mai rezistentă la dezinfectanții de mâini pe bază de alcool

-


În jurnalul Science Translational Medicine a fost publicat un studiu care relevă că bacteriile din spitale, responsabile de infecțiile nosocomiale și rezistente deja la mai multe medicamente, devin tot mai rezistente și la dezinfectanţii pentru mâini bazaţi pe alcool, informează Reuters.

Dezinfectanții pe bază de alcool reprezintă cheia în controlul infecțiilor intraspitalicești la nivel mondial. Un grup de cercetători a arătat că bacteria Enterococcus faecium, rezistentă la mai multe medicamente, a devenit din ce în ce mai tolerantă și la alcoolul din dezinfectanții de spital pentru mâini. Un răspuns global la E. faecium, susțin cercetătorii, va trebui să aibă în vedere atât rezistența sa la antibiotice, cât și la agenții activi din soluțiile dezinfectate care au început să devină tot mai puțin eficiente.

În cadrul studiului, s-au observat modificări genetice specifice, care au avut loc pe parcursul a 20 de ani, ale bacteriei Enterococcus, rezistentă la vancomicină, și supranumită bacteria VRE.

Pentru a combate dezvoltarea unor superbacterii în spitale, cum sunt VRE şi stafilococul auriu, rezistent la meticilină, la nivel mondial au fost adoptate măsuri stricte de igienă, care implică deseori soluţii dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool.

Tim Stinear, microbiolog la Institutul Doherty din Australia, unul dintre coordonatorii studiului, a spus că doar în Australia utilizarea produselor de igienă pentru mâni pe bază de alcool a crescut de 10 ori în ultimii 20 de ani.

Infecţiile cu stafilococul auriu şi alte infecţii s-au stabilizat datorită igienei crescute, dar nu același lucru s-a întâmplat în cazul infecţiilor cu VRE. De aceea, cercetătorii au investigat bacteria VRE privind o eventuală rezistență la dezinfectanții pe bază de alcool.

Cercetătorii au analizat 139 de mostre bacteriale izolate, colectate în perioada 1997-2015 de la două spitale din Melbourne, şi au studiat cât de bine au supravieţuit atunci când au fost expuse la alcool izopropilic diluat. În urma studiului, aceştia au constat că mostrele colectate după 2009 au fost, în  medie, mai rezistente la alcool comparativ cu bacteriile analizate înainte de 2004.

Cercetătorii au răspândit apoi bacteria pe podelele unor cuşti de şoareci şi au constat o probabilitate mai mare ca mostrele rezistente la alcool să fie contractate şi să se dezvolte în intestinele şoarecilor, după curăţarea cuştilor cu alcool izopropilic.

Paul Johnson, specialist în boli infecţioase la Austin Health din Australia, unul dintre coordonatorii studiului, a spus că aceste concluzii nu ar trebui să ducă la modificarea semnificativă a utilizării dezinfectanţilor pe bază de alcool.

”Soluţiile pe bază de alcool pentru curăţarea mâinilor sunt pilonii internaţionali ai controlului infecţiilor în spitale şi rămân extrem de eficace în reducerea transmiterii altor bacterii spitaliceşti, în special a stafilococului auriu”, a afirmat el, subliniind că producătorii de dezinfectanți ar trebui să folosească o concentraţie mai mare de alcool. În plus, spitalele să fie bine dezinfectat.

După ce în 2016 Ministerul Sănătății a solicitat ajutor din partea Uniunii Europene pentru a diagnostica corect situația infecțiilor nosocomiale din spitalele românești, care au ajuns în atenția publicului odată cu scandalul Hexi Pharma, raportul Centrulului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a arătat că infecțiile din spitale sunt subraportate.

Citește și:

Cum se elimină metalele grele din corp

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.