O descoperire importantă pentru România

-


În județul Arad a fost descoperită o cetate de trei ori mai mare decât Troia, urmele ei întinzându-se pe aproximativ 90 de hectare. Această așezare a fost ridicată în urmă cu circa 3.400 de ani, în plină eră a bronzului, în interiorul ei aflându-se, pare-se, și un palat uriaș, încă neexporat de către cercetători.

Arheologii au numit acest obiectiv Cetatea Veche, fiind descoperită pe raza orașului Sântana. De menționat că primele săpături arheologice au fost efectuate încă din anul 2009, însă, în ultimii doi ani, o echipă formată din cercetători germani și români a intensificat lucrul și a reușit astfel să scoată la iveală această descoperire deosebită.

Conform declarației profesorului Florin Gogâltan de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca, importanța acestei descoperiri este incredibilă:

„Am cercetat aproximativ 55 de hectare din cele aproape 90. Şi, în urmă măsurătorilor, am descoperit rezultate care ne sperie […] Vrem să continuăm săpăturile şi, pe cât posibil, vrem să facem această cetate să fie măreaţă, la fel cum a fost în urmă cu peste 3.000 de ani. Pentru că trebuie precizat faptul că, la vremea respectivă, cetatea de la Sântana era o capitală a Europei. […] Practic, ne aflăm în fața uneia dintre cele mai mari și mai impunătoare cetăți preistorice care a existat vreodată în Europa”.

Autoritățile locale doresc inclusiv ca acest obiectiv istoric să devină accesibil publicului, „putem vorbi chiar de un muzeu în sit, cum sunt multe alte cazuri în Europa. Vrem să valorificăm o parte din situl arheologic’’, afirmă Constantin Inel, directorul Complexului Muzeal Arad.

Evident, în urma acestei știri, putem trage și concluziile noastre. Cum ar fi faptul că acesta ar putea fi cel mai frumos și totodată nesperat cadou primit de România, de Centenarul său. Și totodată – din păcate – putem face o paralelă între ceea ce am fost cândva pe aceste meleaguri și ceea ce am ajuns astăzi!

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.