O fermă din România produce ouă contaminate cu Fipronil? Poziția ambasadei Olandei la București

-


Gălbenuşurile toxice, descoperite la Timişoara, au fost distruse de inspectorii sanitari, înainte ca scandalul născut peste hotare zilele trecute să ia o turnură periculoasă pentru români. Gălbenușurile ar fi urmat să ajungă în patiserii şi restaurante, dacă nu erau depistate la timp.

Cu toate acestea, mărul discordiei persistă, existând suspiciuni că o fermă din țara noastră ar produce ouă contaminate cu Fipronil. Alimentele contaminate cu acest tip de substanţă pot fi mortale, avertizează medicii.

Ministerul Agriculturii a primit informări conform cărora în România există o fermă care produce ouă contaminate cu Fipronil, potrivit stiripesurse.ro. Alerta venise din Germania, de la un client care cumpăra ouă din România.

Directorul Direcţiei Inspecţii şi Control Oficial din cadrul Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Sorin Mitrea, susține că s-au făcut analize și ferma indicată de clientul din Germania nu are nicio problemă. „Suspiciunile au fost ridicate de un client din Germania, care a pus să fie testate ouăle provenite din România. Clientul din Germania ne-a dat ulterior acte și garanții că ouăle nu sunt contaminate. Noi am fost și la ferma din România și garanțiile lor sunt reale. Nu s-a folosit Fipronil în ferma respectivă. Acest produs nu mai există în România din septembrie 2016”, a declarat Sorin Mitrea.

Fie că garanțiile oficialilor sunt reale, fie că nu, atenția trebuie sporită nu doar în cazul ouălor de proveniență olandeză, contaminate cu Fipronil, ci și în cazul celor produse în România și distribuite pe piața internă.

„Vă rugăm să fiți conștienți de faptul că guvernul olandez și producătorii de găini fac eforturi pentru a elimina ouăle contaminate cu Fipronil și produsele care le au la bază din lanțul alimentar. Pentru a proteja consumatorii români, toate informațiile despre produsele contaminate sunt împărtășite prin canalele stabilite: EU RASSF – Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și hrană pentru animale. Așa cum a fost ilustrat ieri prin acțiunea DSV Timișoara, acest sistem se dovedește deja a fi unul de succes”, a declarat vineri, pentru Jurnalistii.ro, Caroline Seebregts, Șef Serviciu Presă și Afaceri Culturale în cadrul Ambasadei Olandei la București.

Pe lângă această declarație, reprezentanta Ambasadei Olandei a pus la dispoziția consumatorilor români listele ouălor contaminate (pe care sunt înscrise anumite coduri).

Citește și: Scandalul ouălor contaminate. Anunţul producătorilor români privind ouăle din magazine

Comisia Europeană se implică în scandalul ouălor contaminate cu insecticid. Alertă şi în România

Comisia Europeană se implică în scandalul ouălor contaminate cu insecticid. Alertă şi în România


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *