O învățătoare din Timiș a apelat la o măsură extremă în urma mai multor nereguli comise în școala la care predă și sesizate ministerului

-


Învățătoarea Nicoleta Gherghina de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara s-a aflat timp de două zile (luni și marți) în fața Ministerului Educației în așteptarea unei decizii. Luni, s-au împlinit 45 de zile de când reprezentanții Corpului de Control al Ministerului au făcut verificări la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, în urma unor sesizări cu privire la grave nereguli care ar fi fost comise de directoarea instituției. Inspectoratul Timiș va veni cu un punct de vedere după ce va ajunge la Timiș raportul Corpului de Control al Ministerului. „Sunt convinsă că, printr-un dialog constructiv, acasă, la Timiș, putem rezolva problemele ridicate și analiza toate aspectele ce ar fi putut să creeze o asemenea nemulțumire exprimată într-un mod ce ar putea să afecteze sănătatea colegei mele”, a declarat, pentru Jurnalistii.ro, Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.

Foto: Nicoleta Gherghina/ Arhiva Personală

În cele două sesizări, învățătoarea o acuză pe directoarea colegiului unde își desfășoară activitatea de practici ilegale. Concret, prima faptă care i se impută directoarei este refuzul acesteia de a semna un tabel cu premiile elevilor de la clasa, fără un motiv anume, deși legislația o obliga să realizeze acest lucru. Inspectoratul a apreciat că au fost semnate deja diplomele acestora.

„Aveam nevoie de acel tabel pentru dosarul meu personal. Diplomele sunt ale elevilor și le primesc acasă în original. După o copie a unei diplome, nu pot obține altă copie conform cu originalul”, a precizat, pentru Jurnalistii.ro, Nicoleta Gherghina.

Cea de-a două neregulă face referire la scoaterea de către directoare din Arhiva școlii, la șapte luni de la încheierea anului școlar trecut, a catalogului de la o clasă și schimbarea unui calificativ din „Bine” în „Foarte bine”, motivându-se solicitarea în scris a părintelui elevului. Fapta s-a realizat chiar în clasă, de față cu elevii. Era corect calificativul acordat inițial, după cum a susținut învățătoarea clasei respective care are o vechime mare la catedră.

„După cum a precizat doamna învățătoare a elevului, părintele susține că nu a făcut nicio solicitare scrisă, ci doar verbală. Situația este deosebit de gravă și, deși am semnalat-o atât Consiliului de Administrație al colegiului, cât și Inspectoratului, fapta a fost mușamalizată. Mai exact, solicitarea mea de constatare a unei nereguli, deși a fost inregistrată la secretariatul școlii, a fost adusă înaintea membrilor Consiliului de administrație abia după 30 de zile, când nu își mai putea produce efectul. M-am adresat apoi Inspectoratului care, inițial, mi-a spus că, de fapt, doamna directoare a decis să scoată catalogul din Arhivă după ce a consultat o așa-numită Comisie de Verificare a Cataloagelor care, în realitate, nici nu există. În concluzie, s-a analizat neprofesionist situația de către ISJ TIMIS, ba chiar, ironic, s-a recomandat întoarcerea cazului către Consiliul de administrație, de unde a pornit, de fapt, spre ei pentru rezolvare. Eu am aflat despre această ilegalitate de la colega mea și a responsabilei sindicatului din care face parte, când, cuprinsă de remușcări, a ajuns în pragul unui atac vascular cerebral din cauza tensiunii crescute și a insomniei pe fondul stresului”, ne-a mai precizat învățătoarea Gherghina Nicoleta.

Cum răspunde ISJ Timiș la acuzații

Am contactat-o pe Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș, care a făcut câteva precizări cu privire la acest caz încurcat: 

În ceea ce privește acuzațiile doamnei profesor, privind extragerea catalogului din arhiva școlii și modificarea în documentele școlare de către un cadru didactic la insistențele doamnei director, aș aprecia să discutăm despre acest aspect, după transmiterea la Timiș a raportului Corpului de Control al doamnei Ministru.

Cei care au efectuat controlul au deținut pârghiile necesare și le-au folosit exclusiv pentru aflarea adevărului și determinarea intenției sau erorii, verificând toate elementele invocate de petentă.

Câteva explicații despre directoarea Colegiului Olimpia Cirimpei

Numirea doamnei director la „cârma” Colegiului Pedagogic din Timișoara s-a efectuat de către ISG, în vara anului trecut, prin detașare în interesul învățământului, dar nu mai târziu de 31 august a anului în curs.

La momentul respectiv, a fost singura persoană care și-a dorit să ocupe această funcție, asigurându-mă de faptul că este un cadru didactic ce dorește, prin învestirea în funcție, să aducă plus valoare instituției pe care ar fi trebuit să o coordoneze, în situația în care ar fi primit numirea.

Ca alternativă, aș fi putut să mă gândesc la unul dintre adjuncți! Nu am vrut să rup echilibrul, cei doi adjuncți fiind cu concurs pe posturi, chiar dacă, colega ce urmă să o numesc nu avea experiență managerială. A fost un risc pe care mi l-am asumat, în sensul bun.

În absența unui raport care să demonstreze fapte reprobabile, nu am, în mod întemeiat ce să-i reproșez colegii mele. Poate situația actuală ar fi fost evitată dacă, dădea dovadă de mai mult tact în comunicarea și relația cu toți colegii.

Ce a făcut ISJ în mod concret în acest caz

ISJ Timiș a verificat, la rândul lui, elementele din petițiile adresate de doamna profesor și a atras atenția asupra greșelii doamnei director în ceea ce privește considerația exprimată față de corectitudinea încheierii mediei prin calificative la învățământul primar. Menționez că, prin venirea Corpului de Control, s-a așteptat și se așteaptă punctul de vedere pentru a putea demonstra eroarea materială (doamna director, fără experiență mangariala anterioară, s-a consultat cu colege învățătoare din școală atunci când a dat curs situației invocată de petenta/colega noastră) sau intenția. Dumneaei trebuia să știe că există un regulament al actelor de studii și documentelor școlare și că este obligatoriu să respectăm pașii procedurali într-o astfel de situație.

Relația cu învățătoarea Nicoleta Gherghina

Doamna profesor Nicoleta Gherghina este un cadru didactic respectat de colegi, părinți și ale cărei merite îi sunt recunoscute de toți cei care pot aprecia profesionalismul. Necazul actual al dumneaei are, cred, un punct de plecare mai vechi. Pe lângă nemulțumirile legate de managementul instituție de învățământ, dumneaei pare a fi nemulțumită de încercarea noastră, a celor de la Timiș, de a oferi șanse egale tuturor copiilor, de a respectă principiile educației și a elimina orice formă de discriminare ce ne poate situa sub incidența Ordonanței 137/2000. Este revoltată de faptul că, în baza transparenței decizionale și în lipsa unor proceduri care să demonstreze corectitudinea repartiției copiilor în cadrul unor formațiuni de studiu, ISJ a recomandat colegilor directori să formeze formațiunile de studiu, prin alocarea copiilor într-o ordine perfect alfabetică. Spre exemplu, dacă o unitate de învățământ are 4 clase/formațiuni, primul copil, din lista corect alfabetică constituită, este repartizat în prima clasă, al doilea în a doua, al treilea în a treia clasa, al patrulea în a patra și se reia regula.

În felul acesta, în ciuda nemulțumirilor exprimate de doamna profesor și posibil și de alți colegi, obișnuiți ani la rând să poată dumnealor alege dintr-o listaconfigurația clasei, ISJ Timiș a apreciat că majoritatea celor din sistem și părinții, cu precădere a celor care nu ar fi avut șansă să opteze vreodată, precum și punct de vedere al CNCD, ne îndreptățește să considerăm că este o metodă corectă, transparentă și legală. Colega noastră, la fel ca multe alte colege/colegi, este foarte solicitată de părinți, așa că, dreptul oferit tuturor de a ajunge la clasa dumneaei este extrem de corect.

Citește și:

Abrambureală în sistemul de Educație. PSD ia măsuri fără să-și consulte ministrul de resort. „În acest moment, nu avem bani în buget pentru voucherele de 10 lei”

Zece „teme” de vacanță pentru părinți de la o învățătoare din Capitală. „Vacanța este despre copil, noi și fericirea noastră împreună”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.