O lucrare a pictorului Nicolae Grigorescu, cea mai bine vândută la licitaţia de vară Artmark

-


Tabloul „Ciobănaş cu turma de oi”  semnat de Nicolae Grigorescu a fost cea mai bine vândută lucrare la licitaţia de vară a casei Artmark, organizată marţi seară în Capitală, fiind adjudecat cu suma de 40.000 de euro.

De asemenea, cel mai bine cotat lot al sesiunii de licitaţii, tabloul „Plugul cu boi”, semnat de Nicolae Grigorescu, estimat la de 60.000 – 90.000 de euro, nu a fost adjudecat. Lucrarea a făcut parte, după 1907, din colecţia istorică Maria Danciu, soţia lui Nicolae Grigorescu, iar în anii ’50 – ’80 din colecţia academicianului Dumitru Dumitrescu.

Între lucrările adjudecate la sume ridicate la licitaţia de vară a Artmark s-au mai numărat: două lucrări cu titlul „Nud cu spatele” de Nicolae Tonitza, fiecare la 35.000 de euro; „Hanul din Moineşti” de Ştefan Luchian şi „În grădină” de Theodor Aman, fiecare la 32.500 de euro; „Peisaj la Balcic” de Ion Ţuculescu, la 25.000 de euro; „Nud cu evantai” de Gheorghe Petraşcu, la 22.500 de euro; „Ţărănci la târg” de Corneliu Baba şi „Struguri şi pere” de Nicolae Tonitza, la 22.000 de euro; „Interior din strada Zambaccian” de Gheorghe Petraşcu şi „La fereastră” de Alexandru Ciucurencu, fiecare la 16.000 de euro; „Fermier” de Ion Ţuculescu, la 15.000 de euro; „Cochetărie” de Nicolae Vermont şi „Dunărea la Brăila” de Nicolae Dărăscu, fiecare la 14.000 de euro; „Pagodă din Kyoto” de Samuel Mutzner, la 13.000 de euro; „Cocoş” de Constantin Piliuţă, la 12.000 de euro.

Nicolae Grigorescu (1838-1907) a fost unul dintre puţinii artişti plastici ai României care au murit bogaţi, operele sale fiind cumpărate imediat ce erau expuse la vernisajele pe care le organiza anual la Ateneul Român din Bucureşti. De asemenea, Grigorescu a fost şi primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian.

Acesta  a devenit  totodată un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești. Fiind un pictor apreciat în ultima parte a vieţii, a fost vizitat frecvent de nume mari ale culturii româneşti şi nu numai. Cei mai buni prieteni ai săi au fost I.L. Caragiale, Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi criticul de artă William Ritter.

Cei patru îi făceau frecvent vizite la Câmpina artistului şi există dovezi în acest sens, printre puţinele care s-au salvat în legătură cu viaţa particulară a pictorului. Printre acestea, prima ediţia a operei ”Momente”, semnată de I.L Caragiale şi oferită cu dedicaţie prietenului N.Grigorescu.

Citeşte şi:

Cum stimulăm corect copiii pentru concursuri/teste/examene

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.