O nouă descoperire fabuloasă în astronomie. Exoplaneta, de trei ori mai mare decât Terra

-


Satelitul TESS, care efectuează din aprilie 2018 o misiune de explorare, a descoperit recent o planetă din afara Sistemului nostru solar (exoplanetă), situată la 53 de ani lumină de Terra, scrie Space.com.

Satelitul TESS, dezvoltat de Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA) în colaborare cu Massachusetts Institute of Technology (MIT) a detectat o planetă pe care astrofiziciana Diana Dragomir, coordonatoarea echipei care a realizat descoperirea, a descris-o drept „o ciudată” minge telurică, având o dimensiune de trei ori mai mare decât cea a Terrei.

Această planetă este „ciudată” dacă luăm în considerare specificul planetelor din sistemul nostru solar. De asemenea, aceasta este de clasă „sub-neptunică”, de aproximativ 3 ori mai mare decât Pământul şi ar fi trebuit să fie mai degrabă  gazoasă şi nu telurică. Însă HD 21749b este alcătuită din materie mai densă decât planetele gazoase din Sistemul Solar, fiind de aproximativ 23 de ori mai masivă decât Pământul.

„Credem că această planetă nu este gazoasă aşa cum sunt Neptun sau Uranus, planete alcătuite în cea mai mare parte din hidrogen şi care au o densitate scăzută”, a explicat Diana Dragomir, cercetător postdoctoral la Institutul Kavli pentru Astrofizică şi Cercetări Spaţiale din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT).

De asemenea, aceasta a mai spus că exoplaneta care a fost denumită  „HD 21749b”, se învârte în jurul unei stele din constelaţia Reticulum, completând orbita în 36 de zile. Potrivit calculelor acesteia, temperatura medie de la suprafaţa planetei este de aproximativ 300 de grade Fahrenheit (150 grade Celsius).

„Este cea mai rece planetă mică aflată atât de aproape de o stea atât de strălucitoare, dintre planetele pe care le-am descoperit”, a adăugat Diana Dragomir.

Pe de altă parte, cercetătorii au detectat şi indicii despre ceea ce ar putea fi o a doua planetă a acestui sistem cu o orbită mult mai mică, de aproximativ 7,8 zile, şi care ar putea fi prima de dimensiunea Terrei descoperită de TESS.

Satelitul TESS, care caută exoplanete ce orbitează în jurul unor stele situate la mai puţin de 300 ani lumină de Terra se bazează pe date compilate deja de telescopul spaţial Kepler, care s-a aflat în funcţiune timp de 9 ani şi care a confirmat existenţa a peste 2.600 de exoplanete.

Până în momentul de faţă, TESS a descoperit 203 posibile planete, dintre care trei au fost confirmate drept reale de telescoapele terestre.

Celelalte două planete descoperite sunt: Pi Mensae c şi LHS 3844b.

Citeşte şi:

Ce a câștigat Simona după înfrângerea dureroasă de la Sydney

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.