O nouă descoperire în tratamentul cancerului de prostată reduce riscul de recidivă. Ar putea fi folosit şi-n cancerele de piele

-


O tulpină a virusului responsabil de răceală poate infecta şi distruge celulele cancerului vezicii urinare, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat în Marea Britanie, scrie BBC.

Toate semnele de boală prezente la unul dintre pacienţii testaţi au dispărut, iar în cazul altor paisprezece bolnavi au fost observate indicii potrivit cărora celulele canceroase au fost distruse. În acest context, o echipă de cercetători de la Universitatea din Surrey a declarat că acest virus poate „revoluţiona tratamentul” pentru cancer şi poate reduce totodată riscul de recidivă.

Cancerul de vezică urinară invaziv non-muscular este a zecea cea mai des întâlnită formă de cancer în Marea Britanie, cu circa 10.000 de noi cazuri diagnosticate în fiecare an. Tratamentele actuale pentru acest tip de cancer sunt invazive sau pot provoca efecte secundare grave, toxice, scrie BBC. Totodată, după încheierea tratamentului este necesară monitorizarea constantă, costisitoare, pentru evaluarea riscului de recidivă.

În cadrul studiului, unui număr de cincisprezece pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune li s-a administrat virusul coxsackie (CVA21) printr-un cateter, cu o săptămână înainte de intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorii. Mostrele de ţesut au fost analizate după operaţie şi au fost descoperite dovezi potrivit cărora virusul atacase şi distrusese celulele canceroase din vezica urinară.

”Virusul pătrunde în celulele canceroase şi le omoară declanşând producţia unei proteine cu rol imunitar – ceea ce semnalează altor celule imunitare să vină şi să se alăture petrecerii”, a declarat conducătorul studiului, profesorul Hardev Pandha de la Universitatea din Surrey şi Royal Surrey County Hospital.

De asemenea, medicul Pandha a precizat că acelaşi virus a fost testat şi în cazul cancerului de piele, însă a fost pentru prima dată când a fost studiat în cadrul unor teste clinice pe pacienţi diagnosticaţi cu cancer de vezică urinară.

”Reducerea poverii tumorii şi creşterea morţii celulelor canceroase au fost observate la toţi pacienţii, iar în cazul unuia dintre ei toate semnele afecţiunii au dispărut în doar o săptămână de tratament, ceea ce a demonstrat posibila sa eficacitate”, a conchis coordonatorul studiului ştiinţific.

Citeşte şi:

Franța, în război cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară din cauza unui aditiv catalogat posibil cancerigen. Se găsește în dulciuri, înghețată sau pastă de dinți

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.