O nouă generație care votează „răul cel mai mic”

-


În ultimul timp, Selly a fost transformat de mass-media în vocea generației lui. Televiziunile quality l-au scos din universul Youtube unde se provoca la tot felul de nebunii cu fanii lui, în căutarea vizualizărilor și a sponsorizărilor corporate, și au început să defileze cu el ca vocea rațiunii generației tinere.

Trecând peste faptul că, în aparență, România n-a putut livra un ambasador mai bun pentru generația tânără și ne pregătim să trăim o pensie liniștită din banii pe care generația Selly îi face, am ținut minte un lucru foarte important pe care l-a spus tânărul vlogger: „Când nu ai cu cine vota înseamnă că sunt doar candidați care presupun un oarecare pericol pentru țară, mai mic sau mai mare. Trebuie să-l identifici pe cel care e pericolul cel mai mare pentru țară, să nu-l votezi pe acela, să-l votezi pe cel mai mic”.

Problema asta e. Că la mulți ani de când a început tranziția spre democrație scena politică din România ne pune constant în ipostaza de a alege dintre rele. S-au schimbat fețele și unele cuvinte din discursuri, dar suntem tot în momentul Iliescu vs. Vadim.

Și generația care urmează, tinerii care astăzi își câștigă banii online și visează la o lume cum o văd (tot online) în străinătate, aleg tot răul cel mai mic.

Practic nu s-a schimbat nimic. Generația care a făcut Revoluția n-a făcut nimic. Copiii lor n-au făcut nimic. Și cum e de așteptat, fiind prea ocupați să facă trafic online, nici generația următoare nu va schimba modelul politic.

E îngrozitor să vezi că jocurile sunt atât de șubrede încât pare că niciodată România nu va avea și o opțiune care să nu fie „răul cel mai mic”. Asta îți dă toate motivele să te transformi într-un sceptic electoral și să stai acasă în ziua alegerilor, sătul să faci gimnastică medicală în fața buletinului de vot.

Politica nu mai înseamnă nimic dacă ne comportăm ca în Evul Mediu și „alegem” sub care stăpân să dăm cu sapa. Bine, nici atunci nu alegeau, nici acum nu se întâmplă asta. E mai degrabă un transfer.

Descumpănirea e cu atât mai mare cu cât tot mai mulți specialiști subliniază faptul că următoarele generații vor avea un dezinteres și mai mare pentru politică (în ciuda activismului de fațadă), o infantilizare perpetuă și preocupări mult mai captivante (online-ul le va capta mult timp din viață).

Așa cum anticipă și alții, e posibil ca în viitor să devină un lux chiar și votul dat „celui mai mic rău”.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.