UPDATE. O nouă harababură în sistemul de educație. Ministrul s-a răzgândit și nu mai schimbă regulile din mers

-


Două ordine de ministru bulversează din nou sistemul de Educație. Ecaterina Andronescu a decis să schimbe data examenelor vocaționale de admitere la liceu, cu două zile înainte ca acestea să se desfășoare. Conform calendarului încă în vigoare – până la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care poartă semnătura lui Andronescu – înscrierile au avut deja loc. Așadar, în timp ce unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare, ministrul PSD al Educației schimbă regulile.

UPDATE: Ecaterina Andronescu s-a răzgândit: „Probele vocaționale merg mai departe. Se modifică doar durata de apariție a broșurii cu oferta educațională, cu o săptămână”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației. 

UPDATE: Iulian Cristache, președinte Federația Părinților: „La Inspectorate circulă o circulară potrivit căreia se merge în continuare după vechiul calendar”

În noua situație, desfășurarea probelor de aptitudini va avea loc cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională.

Conform vechiului calendar, probele de aptitudini ar fi trebuit să se desfășoare în zilele de 15-17 mai 2019. Ordinul lui Andronescu, numărul 3995, nepublicat încă în Monitorul Oficial, prevede că probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2019 se vor desfășura pe 10-12 iunie 2019. Ordinul prevede și decalarea perioadei de înscriere la aceste probe, înscrieri care au avut însă deja loc.

„Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a emis astăzi, 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social”, potrivit FSE Spiru Haret.

Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini.

De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

„Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în București, de mâine ( marți- n.r.), liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“.

FSE „SPIRU HARET“ solicită anularea OMEN 3995/13.05.2019. În condițiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest.

Citește și: De ce este importantă vizita Papei Francisc în România. INTERVIU cu diplomatul şi teologul Teodor Baconschi


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.