O nouă planetă a fost descoperită la o distanța de 63,4 ani lumină față de Terra

-


O nouă planetă a fost descoperită pe orbita tinerei stele Beta Pictoris, care se află la o distanţă de 63,4 ani-lumină de Terra, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Astronomy, informează AFP.

 

„Este vorba despre o planetă gigantică, ce are o masă de 3.000 de ori mai mare decât masa Terrei, aflată la o distanţă de 2,7 ori mai mare de steaua ei în comparaţie cu distanţa dintre Terra şi Soare”, a declarat Anne-Marie Lagrange, cercetătoare la CNRS şi Institutul de planetologie şi astrofizică din Grenoble, coordonatoarea studiului.

Vizibilă cu ochiul liber şi de multă vreme cunoscută pentru rotaţia sa rapidă, steaua Beta Pictoris a devenit celebră în anii 1980, când a permis astronomilor să obţină prima imagine a unui disc de praf şi gaze ce înconjoară o stea, vestigii ale norului primitiv din care s-a născut acel astru. După planeta gigantică Beta Pictoris B, descoperită de o echipă condusă de Anne-Marie Lagrange în 2009, o a doua a fost detectată în jurul aceleiaşi stele. Acea „soră mai mică, aproape geamănă” a primit numele de Beta Pictoris C.

Beta Pictoris C a fost detectată într-o manieră indirectă, graţie spectrografului HARPS, un veritabil „vânător” de planete al Observatorului European Austral (ESO), aflat în Chile. Oamenii de ştiinţă au utilizat metoda denumită „a vitezelor radiale”, ce constă în detectarea în spectrul unei stele a perturbaţiilor cauzate de prezenţa în jurul ei a unui corp celest.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că Beta Pictoris C, aflată între steaua ei şi „sora ei mai mare”, orbitează relativ aproape de Beta Pictoris, în jurul căreia execută o rotaţie completă în aproape 1.200 de zile. Dar, potrivit studiului, „sunt necesare mai multe date pentru a obţine estimări mai precise”.

Beta Pictoris B are un diametru de 16 ori mai mare şi o masă de 3.000 de ori mai mare decât diametrul respectiv masa Terrei. Potrivit unui studiu din 2014, ea orbitează în jurul stelei sale la o distanţă de opt ori mai mare decât distanţa dintre Terra şi Soare şi se învârte în jurul propriei axe cu o viteză de cel puţin 100.000 de kilometri pe oră, de aproape 60 de ori mai repede decât mişcarea de rotaţie a Pământului. Durata zilei pe Beta Pictoris B nu depăşeşte opt ore.

Citește și: 

Iohannis, aşteptat marţi de Trump la Casa Albă

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.