O plăcuță cu 13 versuri din Odiseea lui Homer, scoasă la lumină

-


O tăbliţă cu 13 versuri din „Odiseea” a lui Homer, care ar putea reprezenta una dintre cele mai vechi inscripţii ale poemului homeric, a fost descoperită în situl arheologic Olympia, a anunţat ministrul grec al Culturii. Tăbliţa din argilă datează din secolul al III-lea, epoca romană.

„Dacă această datare va fi confirmată, tăbliţa va fi inscripţia cea mai veche a operei lui Homer descoperită vreodată în Grecia”, a transmis ministrul, citat de AFP.

Este vorba despre un fragment din Cântul 14, care descrie întoarcerea lui Ulise în Itaca, unde se întâlneşte cu credinciosul Eumeu.

Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor iniţiate de arheologii greci împreună cu Institutul german de Arheologie, în jurul vestigiilor templului lui Zeus, în estul peninsulei Peloponez.

Odiseea  alcătuiește, împreună cu Iliada, un grup de două opere grecești atribuite rapsodului popular orb Homer. Scrisă ulterior, în a doua jumătate a secolului al VIII-lea î. Hr. Odiseea este una dintre cele mai vechi și renumite opere literare din mitologia antică. Ea prezintă peripețiile regelui Odiseu (Ulise) și ale însoțitorilor lui din Itaca pe drumul de întoarcere acasă, după războiul troian.

(Sursa: Wikipedia)


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.