O zi și poate o eternitate fără rachete

-


Coreea de Nord și-a declarat independența la data de 9 septembrie 1948, iar de atunci și până astăzi, această dată, devenită zi națională, este an de an marcată printr-o paradă militară impresionantă, ,,vedetele” ultimilor ani fiind, desigur, rachetele balistice intercontinentale.

 

La parada din anul curent însă, aceste dispozitive au lipsit, chiar dacă se serba o sumă ,,rotundă”: 70 de ani de la înființarea țării. Fără îndoială, avem aici de-a face cu un apropo fin al asiaticilor în pivința ,,legământului” lor față de americani referitor la deznuclearizarea peninsulei coreene.

Demn de semnalat este și faptul că, spre deosebire de ceilalți ani, nici nu au fost făcute teste nucleare pentru a marca această zi.

Semnalul de bunăvoință nu a scăpat neobservat de către americani, Donald Trump însuși postând la sfârșitul săptămânii trecute un mesaj pe Twitter prin care îl felicită pe liderul nord-coreean Kim Jong-un pentru organizarea acestei parade militare fără rachete balistice.

Coreea de Nord tocmai şi-a organizat parada militară cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înfiinţare, fără obişnuita etalare a armamentului nuclear şi balistic. Tema a fost pacea şi dezvoltarea economică”, se arată în mesajul scris de Trump pe Twitter.

Este însă limpede pentru toată lumea că această ultimă întâmplare nu face decât să evidențieze meșteșugul diplomației nord coreene, care nu face altceva decât să hrănească pas cu pas orgoliul președintelui american, o postare a acestuia ce urmează celei specificate mai sus nefăcând altceva decât să confirme un caz clasic de supra-ego: ,, Experţii sunt de părere că parada militară din Coreea de Nord a fost fără rachete balistice doar pentru a-i demonstra ceva lui Donald Trump. De fapt, acesta este un lucru foarte pozitiv din partea Coreei de Nord”, scrie Trump.

Rămâne de văzut și cât va putea Phenianul să-l facă din vorbe pe președintele american. Pentru că, la un moment dat, va veni și timpul în care opinia publică internațională, precum și votanții lui Trump, vor dori să vadă niște pași concreți de ,,îndreptare” în Coreea de Nord. Iar aici, atât Trump cât și Kim, vor avea de ales între două opțiuni, deznuclearizarea totală a peninsulei coreene fiind pe zi ce trece tot mai improbabilă: fie războiul, fie o ,,castrare” a vectorilor nord-coreeni de transport a încărcăturilor nucleare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.